PO IZLASKU NA SLOBODU

Abdića čeka suđenje za gospodarski kriminal

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu zbog više kaznenih djela u području gospodarskog kriminala, uključujući i bespravno stjecanje vile u Voloskom u blizini Opatije, javlja Al Jazeera Balkans

Fikret Abdić u petak ujutro pušten je iz pulskoga zatvora nakon što je odslužio 10 godina i devet mjeseci zatvora, odnosno dvije trećine kazne zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne, navodi Al Jazeera Balkans

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina.
Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne odbrane bio odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada ljudi, od kojih je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi.

Suđenje u Rijeci za privredni kriminal je počelo 17. listopada prošle godine, a prekinuto je istog dana nakon što je obrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali.

Tužitelji terete Firketa Abdića da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 79.000 eura, a zatim je, budući da novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 251.000 eura.

Također ga se tereti da je 2005. bespravno opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozala.

Obojica su na početku suđenja izjavili da nisu krivi.