DOSLOVNO TUMAČENJE KUR'ANA

'Treba udariti ženu da bi se 'popravilo' njeno ponašanje!'

08.03.2012 u 20:38

Bionic
Reading

Abdeslam Laarusi, marokanski imam koji vodi džamiju Badr u Terrassi (jedna od najvećih u Kataloniji), koristi molitvena okupljanja petkom da pred oko 1.500 vjernika pojasni kako najbolje udariti ženu koja se 'loše ponaša', a da se to ne vidi. Našao se, naravno, na meti tužiteljstva

Terrassa (četvrti grad po veličini u Kataloniji, udaljen 20 km od Barcelone) ima veliku džamiju i glasnog imama. Vidjet ćemo koliko će glasan biti na sudu jer je tamošnje tužiteljstvo odlučilo pokrenuti istragu zbog poticanja na nasilje protiv žena (što je kazneno djelo). U slučaju koji ima veliku podudarnost s osuđujućom presudom imamu u Fuengiroli (25 km od Malage), koji je za takvo nešto 2004. dobio nešto više od godinu dana zatvora, Laarusi se brani tako što kaže da za svoje propovijedi ima pokriće u Kur'anu.

La Vanguardia, dnevni list Barcelone, u siječnju je objavio vijest kako su agenti tajne policije prijavili Laarusija da je najmanje u dva navrata poručio kako ženama ne treba 'razbiti kosti ili učiniti da krvare', već da je važno 'dovesti ih k razumu' preciznim udarcima 'šaka, dlana, kuhače, kaiša i slično', ali po cijelome tijelu, tako da se ne ostave tragovi.

Laarusi, imam koji dosad nije bio poznat policiji kao netko tko brani radikalnu viziju islama (što se pak događalo u nekim drugim španjolskim džamijama), ne samo da je opravdao maltretiranje žena uporabom fizičkog nasilja, već je u 'odobrene metode' ubrojio kućni pritvor ili uskraćivanje seksualnih odnosa sve dok 'ne poprave ponašanje'.

Imam je kritizirao 'zapadno društvo' koji ženama daje 'previše prava'. Dom je, kaže navodno ovaj imam, jedino mjesto gdje se komotno može kretati svaka dobra muslimanka.

Takve stvari negiraju oni koji su dopratili Laarusija do policije, kazavši da on nikada nije rekao nešto slično već da je uvijek isticao da je žena 'sestra' muškarcu i da je plemenito stvorenje koje 'Allah (Bog) šalje kao blagoslov za obitelj'.

Slučaj je izazvao komešanje u društvu jer imam Laarusi nije nepoznat netko: član je Islamskog kulturnog vijeća Katalonije, a ta organizacija u medijima je prozivana zbog nedovoljne transparentnosti poslovanja i zbog neučinkovitosti.

Kada već spominjemo Kur'an, treba kazati da Sveta knjiga tretira to pitanje u 4. suri (poglavlju) kada se kaže (na što se imam Laarussi poziva): 'Muškarci upravljaju (i vode brigu o) ženama, jer je Allah odlikovao (i uzdigao) jedne iznad drugih i jer oni (muškarci) troše svoje imetke (za izdržavanje žena). Dobre žene su pokorne (Bogu), čuvaju tajne (u odsutnosti muža što treba čuvati: čast i imetak) zato što Allah čuva (njih). A one (žene) za koje se bojite da će biti nepokorne, savjetujte ih, ostavite ih u posteljama (ne prilazite im) i istucite ih; a ako vam se pokore, ne iznalazite protiv njih nikakva načina (da im učinite nasilje). Zaista je Bog uzvišen (i) velik' (usp. 'Kur'an časni', 4. poglavlje – Nisa, Dio 6. – O nesuglasicama između muža i žene, #34, Stvarnost, Zagreb, 1989, str. 109), što je jedan od najkontroverznijih dijelova Kur'ana.