Svijet TAJNA VLADINA STUDIJA

Čak 12 od 19 britanskih nuklearki ugroženo poplavama!

Prema pisanju The Guardiana koji raspolaže neobjavljenom vladinom analizom, čak 12 od 19 nuklearnih britanskih postrojenja ugroženo je zbog obalne erozije i mogućnosti poplave. Riskantnima su tako proglašene lokacije za osam novih postrojenja, poput Sizwella u Suffolku te Hartlepool u okrugu Durham te brojna druga odlagališta radioaktivnog otpada, kao i postrojenja koja više nisu operabilna

Predviđa se da bi 2080. godine niz lokacija na kojima je sad proglašena niska opasnost od poplave i erozije moglo prijeći u visokorizičnu kategoriju. U javnoj objavi istraživanja u siječnju, mjesta koja bi mogla postati visokorizična zbog klimatskih promjena tek su označena brojkama te konkretne lokacije nisu bile spomenute.

Zbog zakona o pravu na informiranju, u javnost su sad po prvi put izašle realne procjene iz kojih je očito da mnoga zastarjela postrojenja, koja su sagrađena 50-ih i 60-ih godina, neće u dogledno vrijeme biti zatvorena. Stručnjaci su izrazili bojazan i za odlagališta radioaktivnog otpada u kojima bi zbog poplave moglo doći do curenja.

Profesor David Crichton s University Collegea u Londonu tvrdi: 'Podizanje razine mora, posebice na jugoistoku Engleske, znači da će mnogi pogoni završiti ispod razine mora što znači da će njihovo uklanjanje biti skupo i teško, bez da spominjemo poteškoće oko podizanja nuklearnog otpada na viši teren.'

Vladino regulativno tijelo je nakon incidenta u Fukushimi potvrdilo 'osnovnu sigurnost' nuklearnih pogona u Britaniji te je najavilo novu seriju regulacija u slučaju zaštite od poplave. Također, napomenulo se da će se u izgradnji novih pogona uzeti u obzir i faktor klimatskih promjena.

No Greenpeace je optužio vladu da ne otkriva pravu jačinu rizika od poplave i erozija te izrazio sumnju u još neizrečenih potencijalnih opasnosti na što im se tek odgovorilo kako su u nuklearnoj industriji već sada jako svjesni svih rizika te da se, naravno, poduzimaju svi potrebni koraci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još