BANJOLUČKI DOGOVORI

I BiH kasom prema Europskoj uniji

08.03.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić ocijenili su da je na sutrašnjem sastanku u Banjoj Luci čelnika šest vladajućih stranaka u BiH moguće postići dogovor oko reformskih procesa da bi zemlja podnijela aplikaciju za kandidacijski status u EU u lipnju ove godine, dok su izrazili blagi optimizam oko provedbe ustavnih promjena koje je naložio Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu

Komentirajući dvodnevni sastanak stranačkih čelništava u Odžaku, koji je započeo u srijedu popodne, Čović je istaknuo da je pet mjeseci realan rok za dogovor, prenose u četvrtak mediji u BiH.

'Nema nijedne zapreke da na vrijeme ne usvojimo fiskalni okvir u BiH za 2012. godinu, a kada je u pitanju vojna i državna imovina, ta pitanja su stavljena davno u jasnu formu', rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je da je provedba presude Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, kojom se traži da se i manjinama omogući izbor u Predsjedništvo i Dom naroda, 'nešto složenije pitanje' dodajući da ono ne smije biti zapreka da bi zemlja podnijela aplikaciju za kandidacijski status u lipnju ove godine.

Izaslanstva HDZ-a i SDA sastala su se u Odžaku kako bi usuglasili otvorena pitanja vezana za reformske procese u BiH, ali i međusobne odnose u vlasti. Posebna pozornost posvećena je promjeni Statuta u Mostaru.

Domaćin sutrašnjeg sastanka vladajuće šestorke u BiH o podnošenju aplikacije za EU, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, odbacio je mogućnost da se presuda iz Strasbourga proširi izvan okvira uređenja prava manjina dodajući da će se tome usprotiviti stranke iz Republike Srpske. Rekao je da srpske izaslanike u državni Dom naroda treba birati Narodne skupštine Republike Srpske, a člana Predsjedništva građani ovoga entiteta.

Vladajuću šestorku u BiH, uz HDZ BiH i HDZ 1990 te SDA i SNSD čine SDP BiH i SDS, koji su u siječnju uspostavili novo Vijeće ministara čak šesnaest mjeseci od održanih izbora u toj zemlji.