PROMATRAČICA TOMAŠIĆ

'Nisam vidjela nepravilnosti u Rusiji'

08.03.2012 u 13:22

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, boravila je u Rusiji kao promatračica netom završenih predsjedničkih izbora na kojima je osporavanu pobjedu odnio Vladimir Putin. Nadzirući izbore u Rusiji, Tomašić nije uočila nikakve nepravilnosti

Ruža Tomašić u društvu kolega iz Austrije i Italije nadgledala je pet biračkih mjesta u oblasti Kaluga, oko 150 kilometara jugozapadno od Moskve. Na usluzi im je bio i prevoditelj pa su imali prilike razgovarati s biračima i predstavnicima ruskih stranaka koji su također nadgledali izbore.

'Nismo zaprimili nijednu pritužbu. Sve što smo mi vidjeli bilo je regularno, a primjedbu nije imao čak ni predstavnik Komunističke partije', kaže Tomašić. Dodaje da su proces glasanja snimale dvije kamere - jedna usmjerena na stol s biračkim odborom, a druga na glasačku kutiju - čije će se snimke čuvati godinu dana.

Za vrijeme trodnevnog boravka u Rusiji nije imala priliku susresti se s Toninom Piculom, šefom promatračke misije OESS-a, koji je upozorio da su izbori bili namješteni u korist Putina.

'Mislim da je izjavio što je doživio', kaže Ruža Tomašić, koja na temelju vlastitih doživljaja smatra da su Rusi organizirali izbore bolje od nekih zapadnih država, pa i Hrvatske.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević nosi odlične dojmove iz Rusije, gdje je bila smještena u moskovskom hotelu Metropol, tik do Crvenog trga.

'Ugodno sam se iznenadila jer sam preko filmova, romana i knjiga mislila da su Rusi hladni i zatvoreni ljudi, da je Moskva siva kao iz komunističkih priča. Moskva je prekrasan grad, ljudi su susretljivi i topli', navodi Ruža Tomašić, čija su iskustva toliko dobra da bi u Moskvi voljela provesti i godišnji odmor.

S hotelskog prozora gledala je prosvjede koje je organizirala oporba u uvjerenju da su rezultati izbora namješteni. Pogled se nije pružao na cijeli Crveni trg, pa nije vidjela ni masovna uhićenja prosvjednika.

'Vidjela sam izdaleka masu ljudi, mnoštvo mladih. Mislila sam, bože dragi, što će biti, pred našim hotelom bilo je puno policije, vozila s vodenim topovima. Ali prosvjednici su se počeli razilaziti već oko 23 sata', priča Ruža Tomašić, koja je zajedno s kolegama provela nedjeljno poslijepodne i večer u hotelu jer je ulica bila zatvorena već oko 17 sati.

Žao joj je, kaže, što Hrvatska nije izgradila bolje odnose s Rusijom.

'Mi samo čekamo što će nam EU dopustiti ili dati. A trebali smo se okrenuti drugim državama, ne vidim zašto ne i Rusiji, Kini, zemljama Dalekog istoka', smatra Ruža Tomašić, ponavljajući da problema u gospodarskoj suradnji s tim zemljama nemaju ni velike europske zemlje poput Njemačke i Francuske, pa zašto bi ih onda imala Hrvatska.

'Male države moraju se boriti za svoju opstojnost, a velike za interese', zaključuje Ruža Tomašić, koja je u Rusiji ostvarila važne kontakte s kolegama iz Europskog parlamenta te će i ubuduće sudjelovati u promatračkim misijama u raznim zemljama.