LIBERALIZACIJA

Pušnje trave u Švicarskoj će se kažnjavati globom?

07.03.2012 u 19:26

Bionic
Reading

Donji dom švicarskoga parlamenta, nacionalno vijeće, sa 100 je glasova za i 68 protiv prihvatilo prijedlog ublažavanja državnoga zakona o upotrebi marihuane, objavio je u srijedu švicarski radio WRS

Na internetskoj stranici jedinoga švicarskog nacionalnog radija na engleskom piše kako je većina parlamentarnih zastupnika za to da se ljude uhvaćene da javno puše kanabis kažnjava samo globom.

Desnica je podijeljena po tome pitanju. Liberali i kršćanski demokrati podupiru prijedlog zakona, ali švicarska narodna stranka otpčetka mu se protivi. Narodnjaci tvrde da bi globa bila preveliko ublažavanje zakona o narkoticima, na putu prema legalizaciji kanabisa, a narod je to na referendumu 2008. odbio. Osim toga, kažu, time se mladima šalje pogrešna poruka, a otežava se i borba protiv trgovine drogom.

Socijaldemokrati, naprotiv, najavljuju borbu da globa bude i niža od zasad najavljenih stotinu franaka.

Do zakona još treba prijeći nekoliko prepreka, ali sedmeročlano federalno vijeće koje je savezna vlada i kolektivni šef države nije se usprotivilo prijedlogu iako ima rezerve.

Ministar zdravstva Alain Berset kaže kako se zakon možda neće moći dosljedno primjenjivati, pa će biti neravnopravnog tretmana.

Procjenjuje se da u Švicarskoj oko pet tisuća ljudi konzumira marihuanu, javlja World Radio Switzerland.