'POSIJANO OTROVNO SJEME MRŽNJE'

Haško tužiteljstvo zatražilo 28 godina zatvora za Šešelja

07.03.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo zatražilo je da suci Vojislavu Šešelju izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine. Šešelj će svoju završnu riječ iznositi idući tjedan

Odluče li suci Haškog suda kao što je to na danas okončanom iznošenju svoje završne riječi zaključilo Tužiteljstvo smatrajući da je izvan razumne sumnje dokazalo krivnju Vojislava Šešelja, vođi Srpske radikalne stranke smiješi se, baš kao što se i on neprestance smiješio, ne pokazujući ni najmanju trunku kajanja, na gotovo sve što se dosad moglo u sudnici čuti i vidjeti, 28 godina zatvora.

Dovršavajući završnu riječ, čije je iznošenje trajalo tri dana, glavni tužitelj u ovom predmetu Mathias Marcussen ponovio je da je dokazana Šešeljeva krivica te je zatražio da sud Šešelja proglasi krivim po svih devet točaka optužnice, a navode se u njima i posebno masakri na Ovčari i u Voćinu, koje ga terete za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

'Vojislav Šešelj je odgovoran za patnje desetina tisuća žrtava, koje su bile izložene progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju, a čija su sela i gradovi razarani zbog njegovih riječi i njegovih postupka', kazao je Marcussen, dodavši da Tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina zatvora ne računajući kazne na koje je Šešelj osuđen u posebnim postupcima zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka. Naime, Šešelj je pravomoćno osuđen u jednom postupku na 15 mjeseci, u drugom nepravomoćno na 18 mjeseci, dok je treći postupak u tijeku.

'Ideja 'velike Srbije' bila je njegov razlog postojanja, a velika politička moć koju je uživao omogućila mu je da svoju neumornu kampanju, propagandu i poticanje na zločine provodi pred širokom publikom. Svojim riječima posijao je otrovno sjeme nacionalne mržnje i pomogao da se razbuja. Uz govore mržnje kojima je dehumanizirao pripadnike drugih naroda, Šešelj je organizirao na tisuće dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine. Njegova su djela dramatično izmijenila nacionalnu sliku u općinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljačku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih', rekao je Marcussen, smatrajući da 'za Šešelja nema olakotnih okolnosti jer osim što nije pokazao kajanje za zločine, godinama ismijava i opstruira Haški sud'.

Šešelja Tužiteljstvo optužuje za progon hrvatskih, muslimanskih i drugih civila nesrpske nacionalnosti na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi te deportaciju, kao i za njihova ubojstva, mučenje, okrutno postupanje te bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom te uništavanje ili namjerno nanošenje štete na vjerskim objektima i za pljačkanje javne ili privatne imovine.

Prema optužnici, Šešelj je optužen na osnovi individualne kaznene odgovornosti, da je, kao što su to često ponavljali tužitelji, 'govorom i propagandom mržnje' poticao progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, a ostale zločine su neposredno počinili dobrovoljci SRS i Srpskog četničkog pokreta, koje je on regrutirao i 'zatrovao' indoktrinirajući ih mržnjom prema nesrbima te potom organizirao i poslao na ratišta, a sve to u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje 'velike Srbije' sa zapadnom granicom 'KOKV', odnosno takozvanom linijom Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica.

Nepodnošljiva lakoća Šešeljevog osmijeha

Među dokazima, Tužiteljstvo, koje Šešelja prvenstveno vidi kao ideologa, u završnoj je riječi, između ostalog, prikazalo mnoge huškačke govore koje je Šešelj imao u medijima i na mitinzima te ostalim javnim nastupima prilikom svojih posjeta dobrovoljcima i drugim srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH, potičući ih na činjenje zločina. Svaki put, pa tako i danas, Šešelj za vrijeme prikazivanja tih snimki s već uobičajenim smiješkom za sudske kamere nije skrivao svoje oduševljenje onime što je govorio i činio, te je često upadajući tužiteljima u riječ isticao da su to 'riječi genija i da je šteta što ih se loše ili krivo prevodi'.

'Učinili ste mi uslugu podsjetivši ljude što sam činio i govorio tih godina i pokazali kakvu sam slavu i čime stekao. Ponosan sam na sve što sam govorio i spreman sam to i danas ponoviti, to su riječi genija na koje sam i danas ponosan', poručio je Šešelj tužiteljima u jednoj od svojih upadica.

Naime, poznat po svojim opstrukcijama tijekom suđenja, osim žaljenja na po njegovom mišljenju 'loš prijevod' i prozivke sudaca da mu se 'izruguju', Šešelj je i tijekom završne riječi imao slične upadice, pa je tako tužiteljima poručivao da su nesposobni kada neki od dokaza ne bi bili istog trena prikazani na ekranu, ili zbog činjenice da u tužiteljskom timu ima njih šest nasuprot njega jednog koji se sam zastupa. Kao takav je od suda zatražio da Tužiteljstvo 'njemu ne upada u riječ' kada će on idućega tjedna, od 12. do 15. ožujka, iznositi svoju završnu riječ, za koju je već danas najavio da bi mogla trajati i duže od dodijeljenih mu 10 sati, koliko je dobilo i Tužiteljstvo, ali i završilo ranije od tog predviđenog roka. 

'Meni je draže profesionalno i moralno srozati Haaški tribunal, nego živjeti', poručio je Šešelj pa potom najavio i da će se, između ostaloga, koristiti i citatima iz nekoliko knjiga, među njima i svojom vlastitom 'studijom' pod naslovom 'Rimokatolički zločinački projekt veštačke hrvatske nacije', napisanoj na 1.050 stranica, u kojoj dokazuje da su Hrvati nastali tako što je Vatikan od Srba katolika stvorio umjetnu hrvatsku naciju u cilju pokatoličenja pravoslavaca.

Podsjetimo, suđenje Šešelju počelo je konačno u studenome 2007. godine, i to nakon njegovog neuspješnog pokušaja i štrajka glađu, poslije čega su samo zbog njega promijenjena sudska pravila, a u sudskom pritvoru u Sheveningenu boravi, unatoč mnogim njegovim optužbama da ga navodno truju i nastoje ubiti, od 24. veljače 2003. godine kada se dobrovoljno predao odmah nakon što je Haški sud objelodanio optužnicu protiv njega.