UNATOČ POKOLJU NEVINIH

UN bi dalje pregovarao s Al Asadom 'iz humanitarnih razloga'?!

07.03.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Šefica UN-a za humanitarna pitanja, Britanka Valerie Ann Amos, stava je da treba nastojati ne prekinuti odnose sa Sirijom da bi se omogućila dostava pomoći civilima u gradovima kao što je Homs. Sirijski predsjednik Al Asad u međuvremenu poziva na 'borbu protiv terorizma' da bi opravdao brutalnu represiju

Dopisnik BBC-ja javlja da sirijska vlada i dalje provodi veliku operaciju ‘čišćenja terena’ prije nego što se odobri Međunarodnom crvenom križu ili gospođi Amos da uđu u taj grad ili, točnije, u Bab Amr, gdje su se dogodili ratni zločini, i to po mišljenju druge čelne osobe UN-a.

Naime, Rupert Colville, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, potvrdio je da su se zločini dogodili, kako smo jučer izvijestili, i u nekim bolnicama Homsa koje su se 'pretvorile u centre za mučenja'.

U priopćenju koji je potpisao Colville dodaje se da UN zna da su 'vlasti upozorile sanitarno osoblje da ne smiju liječiti ranjene i da ih, ustvari, direktno odvedu u kasarne i centre za uhićenja, a ne u bolnice'. Colville tvrdi da UN posjeduje 'nepobitne dokaze' o 'sudjelovanju nekih liječnika u procesima represije i mučenja u nekim bolnicama'.

Mnogi od onih koji su stigli do granice s Libanonom (najmanje je riječ o dvije tisuće izbjeglica), iako nisu povezani, ponavljaju stravične opise o smaknućima koja provode strašni eskadroni smrti sirijske vojske nazvane šabibe.

Jedan od izbjeglica, Ahmed, kazao je Reutersu da je živio toliko loše da ga više nije diralo to što prolazi pored zaklanih i raskomadanih tijela.

Podsjetimo, turski je premijer Tajip Erdogan, koji također otvara zemlju za sirijske izbjeglice, opisao situaciju u Homsu kao 'čisto divljaštvo' i traži uspostavu direktnih i hitnih humanih koridora da bi se spasili ugroženi civili.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad pak danas izjavljuje da će njegova zemlja nastaviti s 'političkim reformama', ali i s 'borbom protiv terorizma' te negira da je u Homsu došlo do ratnih zločina, kako prenosi službena agencija SANA. Asad je dodao da su teroristi podržani 'iz inozemstva'.

Kazao je to uoči susreta s posebnim kineskim izaslanikom Li Huaxinom, koji je stigao u Damask sa zahtjevom Pekinga da i jedna i druga strana odmah prekinu nasilje da bi počeo politički dijalog i da bi se pomogla posrednička misija posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige, bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, koji je danas stigao u regiju (počinje konzultacije u Kairu).

U međuvremenu nastavlja se izolacija sirijskog režima jer su Španjolci zatvorili svoje veleposlanstvo, a čelnici Air Francea odlučili prestati letjeti u Damask. Osim toga, javlja BBC, Kina je danas počela povlačiti stotinjak svojih radnika koji su ostali u Siriji na poslovima osiguranja kineske tehnike.