Svijet UPORNI U BLOKIRANJU

Slovenci traže odgodu pregovora do srpnja

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković predao je u Bruxellesu hrvatski odgovor na 'kompromisni prijedlog' europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna

Iz slovenskih izvora proteklih je dana procurilo u javnost kako povjerenik predlaže ad hoc arbitražu o granici između Hrvatske i Slovenije što bi je bi provela petorica arbitara, od kojih bi jednoga imenovala Europska komisija, a ovaj dvojicu svojih zamjenika, te po jednoga slovenska i hrvatska strana. Arbitrirali bi u skladu s međunarodnim pravom, a ne po 'pravičnosti', kako je to zahtijevala Ljubljana.


'Hrvatski prijedlog za rješavanje graničnog pitanja i nastavka pristupnih pregovora temelji na tri načela - razdvajanju graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, da se pregovori odmah deblokiraju i da se granično pitanje rješava u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom', kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn očekuje pak da će se tijekom ovotjednih razgovora u Bruxellesu 'smanjiti područje neslaganja' između Hrvatske i Slovenije u vezi s prijedlogom Europske komisije za rješavanje njihova graničnog prijepora.
"Nadam se da ćemo se približiti tome da smanjimo područje neslaganja tijekom razgovora u srijedu", izjavio je Rehn i dodao da su hrvatski i slovenski odgovori na posljednji kompromisni prijedlog Europske komisije vrlo su ozbiljni i intelektualno temeljito pripremljeni.

'Sada to proučavam zajedno s pravnicima Europske komisije i svojim savjetnicima", rekao je Rehn i najavio novi sastanak u srijedu s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije te s predstavnicima predsjedničke trojke EU-a.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u da Slovenija ubuduće očekuje konstruktivniji pristup Hrvatske prijedlogu povjerenika Rehna, a za agenciju STA rekao je da "nema novih elemenata koji bi ukazivali da će se dogoditi proboj u rješavanju graničnog pitanja i blokade, s obzirom na dosadašnja stajališta Hrvatske'.

Konferencija, na kojoj bi Hrvatska mogla otvoriti do osam, a zatvoriti do četiri pregovaračka poglavlja, bila je sazvana za 27. ožujka, ali je na zahtjev Slovenije odgođena, a kako piše Večernji list, sada Slovenija ponovno zahtijeva odgodu, i to do srpnja.

Iz izvora češkog predsjedništva rečeno je da će se o održavanju te pristupne konferencije odlučivati nakon sastanka u srijedu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još