MREŽA MUŠKIH LIDERA

Josipović i Gibonni protiv nasilja nad ženama

08.03.2012 u 11:40

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednik Ivo Josipović u suradnji s predstavništvom UN-a u Hrvatskoj organizirat će u četvrtak okrugli stol pod nazivom 'Zaustavimo nasilje nad ženama'

Uz Josipovića, na okruglom stolu u Uredu predsjednika na Pantovčaku sudjelovat će predsjednik Sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministri Orsat Miljenić Željko Jovanović i Mirando Mrsić, pučki pravobranitelj Jurica Malčić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, v. d. ravnatelja policije Dražen Vitez i drugi.

Od glazbenika i sportaša, sudjelovanje su dosad potvrdili Oliver Dragojević Zlatan Stipišić Gibonni i Gordan Kožulj, doznaje tportal u Uredu predsjednika.

Josipović se prošle jeseni pridružio kampanji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za stvaranjem Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama. Ki-moon je kampanju pokrenuo 2009. godine, kada je pozvao muškarce na vodećim pozicijama u svim sferama društva da se uključe u borbu protiv tog duboko ukorijenjenog globalnog zla.

Priključivši se pozivu Ban Ki-moona, Josipović želi svojim primjerom potaknuti i druge muškarce, koji zahvaljujući svom statusu imaju utjecaj na javno mnijenje, na promjenu legislative i pravosudne prakse kada su u pitanju žene - žrtve nasilja.

Stoga će Josipović u svom uredu okupiti vodeće političare, predstavnike nadležnih institucija i nevladinih udruga, kao i predstavnice ženskih udruga koje se bave problemom nasilja nad ženama kako bi razgovarali o tom ozbiljnom društvenom problemu. Prema službenim podacima, u posljednjem desetljeću u Hrvatskoj 305 žena izgubilo je život kao žrtve nasilja, podsjeća Ured predsjednika.

Posebna pozornost bit će posvećena tome što muškarci na ključnim pozicijama u društvu mogu učiniti u borbi protiv nasilja nad ženama, kako mogu unaprijediti prevenciju protiv nasilja te zaštititi žene izložene nasilju.

Začarani krug seksizma

Dječaci i mladići prečesto su izloženi primjerima seksističkogponašanja te uče izjednačavati muškost s primjenom nasilja idominacijom nad ženama. Drugi muškarci prečesto reagiraju na takvoponašanje šutnjom i toleriranjem, a to samo normalizira spolnunejednakost i negativne stereotipe. Međutim, mnogim je muškarcimaneugodno stereotipno i nasilno ponašanje prema ženama i intervenirali bikad bi vjerovali da bi ih drugi muškarci podržali.

Istaknuti pojedinci sa sportske i glazbene scene pridružit će se okruglom stolu kako bi pozvali mlade na izbjegavanje nasilnog ponašanja prema ženama i svojim primjerom pozvali na partnerske odnose žena i muškaraca u svakodnevnom životu.

Ban Ki-moon pokrenuo je Mrežu muških lidera kao dio sve većih napora u okviru pronalaženja rješenja za okončanje nasilja protiv žena. Mreža podržava rad žena diljem svijeta usmjeren protiv razornih stereotipa i na usvajanje jednakosti te poticanje muškaraca i dječaka da se izjasne protiv nasilja.

Lideri te sve šire mreže – sadašnji i bivši političari, aktivisti građanskog društva i mladih, vjerski i društveni lideri i drugi istaknuti pojedinci – djeluju u svojim područjima utjecaja i poduzimaju konkretne akcije radi okončanja nasilja protiv žena, od promicanja društvene svijesti do zagovaranja odgovarajućih zakona, sastanaka s mladićima i dječacima i pozivanja vlada na odgovornost.

Odražavajući prioritet koji glavni tajnik UN-a pridaje okončanju nasilja protiv žena, Mreža je samo jedna od njegovih inicijativa u okviru kampanje 'Ujedinjeni u okončanju nasilja protiv žena' koja će trajati sve do 2015. godine.

Glavni tajnik pokrenuo je Mrežu u sjedištu UN-a u New Yorku 24. studenoga 2009. prigodom službenog obilježavanja 10. godišnjice Međunarodnog dana za eliminiranje nasilja protiv žena.