Svijet INCIDENT U ŽENEVI

Klaunovi napali Ahmadinedžada

Izaslanici zemalja članica Europske unije napustili su u ponedjeljak dvoranu u kojoj se održava Konferencija UN-a o rasizmu kada je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad progovorio o rasističkoj izraelskoj vladi na Bliskom istoku

ŽENEVA - Nekoliko minuta prije nego što je iranski šef države stupio za govornicu, barem troje prosvjednika prerušeno u klaunove dobacivalo mu je "rasist! rasist!", a zatim su ih iz dvorane izveli redari UN-a, prenosi agencija AFP.

"Poslije Drugog svjetskog rata (saveznici) su proveli vojnu agresiju lišavajući zemlje cijelu naciju izgovarajući se na patnje što su ih pretrpjeli Židovi", objasnio je Ahdmadinedžad u svome govoru.

"Poslali su migrante iz Europe, Sjedinjenih Država i svijeta gdje je počinjen holokaust kako bi uspostaviti rasističku vladu u okupiranoj Palestini", rekao je Ahmadinedžad.

Zapad je "rasističkom režimu u Palestini" dao "odriješene ruke da nastave svoje zločine", rekao je Ahmadinedžad, citira agencija dpa.

Za rat u Iraku rekao je da su ga planirali "cionisti (Izrael) i njihovi saveznici" te da "svjetski cionizam personificira rasizam".

Nakon takvih izjava dvoranu u kojoj se održava UN-ova konferencija o rasizmu napustilo je nekoliko europskih izaslanika. Konferenciju bojkotira nekoliko Zapadna zemalja, među kojima Izrael i Sjedinjene Države, Kanada, Italija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još