MISTERIJ BRAUNSCHWEIGA

Tko njemačkim siromasima dijeli desetke tisuća eura?

06.03.2012 u 11:05

Bionic
Reading

U njemačkom gradu Braunschweigu već nekoliko mjeseci vlada groznica oko anonimnog donatora koji potrebitima ostavlja kuverte sa 10 tisuća eura na pragu. U međuvremenu je nepoznati dobročinitelj pomogao lokalnom vrtiću, crkvenoj zajednici i kuhinji za beskućnike, a čini se da je i pokrenuo lanac donacija, pa je i crkveni centar u bavarskom Helmstadtu pronašao tri tisuće eura u svojem sandučiću

Braunschweig je miran gradić središnje njemačke pokrajine Niedersachsen s oko 250 tisuća stanovnika, u čijim životima nema previše iznenađenja. No, proteklih mjeseci se o Braunschweigu izvještavalo u vodećim svjetskim medijima, od njemačkog tjednika Der Spiegel, preko BBC-ja i britanskih tabloida pa sve do Huffington Posta. Razlog za interes medija za Braunschweig je misteriozna, ali inspirativna priča koja već mjesecima, od studenog 2011, fascinira stanovnike ovog grada. Naime, nepoznat netko ostavlja potrebitima u Braunschweigu kuverte s deset tisuća eura!

Sve je započelo prije par tjedana kada je kuverta s deset tisuća eura pronađena pod otiračem zaklade Opfernhilfe, koja pomaže žrtvama prirodnih katastrofa. U međuvremenu je isti iznos na isti način dostavljen lokalnom vrtiću, crkvenoj zajednici, pjevačkom društvu Sternsinger, kuhinji za beskućnike i tako dalje. Lokalne novine su se također raspisale o nevjerojatnim gestama humanosti i velikodušnosti koje su postale glavna tema u Braunschweigu, te se sada svi pitaju tko stoji iza anonimnih donacija, je li riječ o jednoj ili više osoba, odakle novac i sl.

U međuvremenu je kuverta s novcem ostavljena i redakciji Braunschweiger Zeitunga, nakon što su objavili tekst o mukama dječaka koji je teško ozlijeđen na bazenu prije sedam godina te kako se s time nosi njegova obitelj. U kuverti je bilo naznačeno da je novac za 14-godišnjeg Toma, o čemu su iz redakcije tih lokalnih novina uskoro obavijestili njegovu majku Claudiju Neumann. Ona je izjavila da će novac iskoristiti za posebnu fizikalnu terapiju koju ne pokriva zdravstveno osiguranje, dodavši da je 'nevjerojatno da u našem današnjem društvu vječne konkurencije netko učini nešto tako nesebično'.

Baš zbog toga je prvo cijeli Braunshweig, a onda i svjetski mediji, fasciniran postupcima nepoznatog dobročinitelja jer danas se donira samo uz odgovarajuću pompu i očekivanje društvenog priznanja za navodnu humanost. Postoji već i nekoliko teorija o tome tko bi mogao biti iza kuverti s deset tisuća eura: jedni smatraju da je riječ o suvremenom Robinu Hoodu koji pljačka banke kako bi podijelio novac siromašnima, drugi nagađaju da je u pitanju starija osoba koja je odlučila na takav način razdijeliti svoju životnu ušteđevinu, dok treći tvrde da možda uopće nije riječ o jednoj osobi. Bilo kako bilo, u međuvremenu je nepoznati dobročinitelj po Braunschweigu razdijelio čak 180 tisuća eura!

Čini se da je dobročinstvo iz Braunschweiga postalo zarazno, s obzirom na vijest koja je prije par dana došla iz bavarskog gradića Helmstadt. Zaposlenica lokalne crkve koja se naročito posvećuje pomaganju djeci u sandučiću je dočekala kuverta s tri tisuće eura.

Prilog BBC-a o misterioznom dobročinitelju iz Braunschweiga