HRVATSKA POD MONITORINGOM

Rosenthal: Pažljivo vas pratimo!

05.03.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić susrela se u ponedjeljak s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Urijem Rosenthalom te je između ostaloga rečeno da će ta zemlja pažljivo pratiti proces monitoringa nad Hrvatskom koji je na snazi do ulaska u Europsku uniju

Podsjetimo, Nizozemska je bila zemlja koja se najviše protivila zatvaranju pregovora Hrvatske s Europskom unijom u lipnju prošle godine. Upravo je proces monitoringa bio kombinacija koja je uspjela omekšati nizozemske stavove prema Hrvatskoj i zato oni taj proces shvaćaju vrlo ozbiljno.

'Kriteriji koje Nizozemska postavlja su visoki, ali kad se ispune zemlja je u potpunosti spremna funkcionirati unutar Europske unije', rekla je Vesna Pusić, dodavši da je njihovo pravilo 'strogi, ali pravedni'. Ona je rekla da smo i mi s vremenom razvili svoje pravilo koje glasi 'pozitivne poruke i visoki kriteriji u reformama'.

Ministar Uri Rosenthal se složio s mišljenjem da Nizozemska slijedi politiku 'strogi, ali pravedni' kada je u pitanju proširenje Europske unije te naglasio da će je dosljedno provoditi u slučaju Srbije koja je upravo dobila status kandidata.

'Početak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u nizozemskom parlamentu treba očekivati u drugoj polovici ove godine. Ratifikacijski proces je stvar parlamenta i ne mogu govoriti o eventualnom ishodu tog procesa iako vlada ima određeni utjecaj', naglasio je nizozemski ministar.

Rosenthal je govorio i o procesu monitoringa, rekavši da će Nizozemska primijeniti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju. 'Što je Hrvatska napravila, to će se znati nakon odluka Komisije i Europskog vijeća, u čijim će raspravama i Nizozemska aktivno sudjelovati', naglasio je on.

Ministar je posebno istaknuo područja ljudskih prava, pravosuđa i tržišnog natjecanja koja se prate. Zasad se još uvijek ne može ocijeniti što je Hrvatska napravila jer se čeka prvi izvještaj, ali kada on stigne, objasnio je Rosenthal, Nizozemska će ga dobro proučiti i ocijeniti.

Ministrica Pusić je na kraju rekla da su tablice gotove, kao i izvješće o Poglavlju 23, i da je zadnji rok za njihovo slanje u Bruxelles 15. ožujka. 'Izvješće o monitoringu nad Hrvatskom će najvjerojatnije biti objavljeno u travnju', rekla je Pusić.