SLOVENSKI CICIBAN

Dječji časopis u kampanji za prava gay parova

05.03.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Članica slovenske koalicijske vlade, kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija (NSI), koja se oštro protivi proširenju prava homoseksualnih parova, o čemu će uskoro biti održan i referendum, optužila je u ponedjeljak redakciju dječjeg časopisa Ciciban da se uključila u kampanju ljevice pred referendum te pozvala roditelje da otkažu pretplatu na taj popularni dječji list

Ovaj je časopis u svom novom broju objavio priču o sretnoj istospolnoj obitelji, što je izazvalo protivnike proširenja prava gay populacije na oštru reakciju.

Slovenci će u nedjelju 25. ožujka na referendumu odlučivati o tome hoće li istospolni parovi dobiti pravo na usvajanje djece iz svojih ranijih heteroseksualnih veza. To predviđa još lani usvojeni obiteljski zakon koji se ne primjenjuje jer su njegovi protivnici inzistirali da konačnu ocjenu daju birači na referendumu.

U najnovijem broju za ožujak, Ciciban je u formi dječje zadaćnice, kakvu na temu 'Moja obitelj' obično pišu polaznici nižih razreda osnovne škole, objavio imaginarnu priču djevojčice Ane pod naslovom 'Moja dva tate', u kojoj se zajednica istospolnih osoba s djecom prezentira kao nešto normalno i društveno prihvatljivo.

'Tako neukusna referendumska kampanja prelazi sve granice dobrog ukusa, a njome se zlorabe čak i učenici nižih razreda osnovne škole', navela je u prosvjedu stranka koja, uz potporu Katoličke crkve, biračima predlaže da odbiju novi obiteljski zakon, ali i otkažu pretplatu na časopis.

'Bojimo se da će slični sadržaji, s idealiziranim prikazom istospolnih zajednica, postupno ući u školske udžbenike i obrazovne programe', navela je stranka Nova Slovenija u priopćenju za javnost.

Pobornici potvrđivanja novog obiteljskog zakona u Sloveniji tvrde da su u Europskoj uniji neke države, koje inače važe za 'katoličke i konzervativne', već prihvatile slična rješenja i veća prava za istospolne parove. Protivnici zakona tvrde da su za homoseksualne parove dovoljna prava iz zakona o registraciji istospolnih zajednica, donesenog prije sedam godina te da istospolnim parovima nije mjesto u obiteljskom zakonu koji se treba odnositi samo na 'klasičnu obitelj', odnosno zajednicu muškarca i žene s djecom.

Prema ispitivanju koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo, zagovornika većih prava gay parova trenutačno je više, ali ishod referenduma koji se održava za manje od tri tjedna još nije izvjestan.

Za mogućnost da istospolni parovi usvajaju djecu izjasnilo se 36 posto ispitanika, 26 posto je protiv, 20 posto je još neopredijeljenih, dok ostali ispitanici ne namjeravaju izaći na referendum. Anketa vodećeg slovenskog lista o predstojećem referendumu provedena je početkom prošlog tjedna na 500 ispitanika.