TRAGEDIJA U KONGU

U eksploziji streljiva 200 mrtvih i 1.500 ranjenih

04.03.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Najmanje je 200 osoba poginulo a stotine su ozlijeđene u nizu eksplozija u nedjelju u skladištu streljiva u Brazzavilleu, prijestolnici Republike Konga, prema visokom dužnosniku u predsjedništvu države koji navodi bolničke izvore

U eksploziji streljiva u Brazzavilleu najmanje 200 mrtvih

'Prema izvorima u središnjoj bolnici radi se o oko 200 mrtvih i mnogo ozlijeđenih', rekao je Betu Bangana, šef protokola u uredu predsjednika u Brazzavilleu agenciji Reuters.

Prema agenciji France Presse ozlijeđeno je oko 1.500 ljudi koji su manje ili više u teškom stanju.

Veći broj ozlijeđenih primljen je u civilne bolnice u prijestolnici.

Pet snažnih eksplozija čulo se od 8.00 do 10.45 sati, a bile su toliko jake da su potresle i Kinshasu, prijestolnicu susjedne Demokratske Republike Konga koju od Brazzavillea dijeli rijeka Congo i ondje pričinile štetu.

Slabije detonacije u nepravilnim vremenskim razmacima čule su se još oko 13.00 sati.

Čini se da je uzrok nesreće požar udvama skladištima streljiva u vojarni Mpili, na istoku grada, rekli su vojnici koji nisu htjeli otkriti identitet.

Odgovarajući na upit francuske agencije, jedan je diplomat rekao da 'incident nije povezan s politikom i da je predsjednik (Sassou Nguesso) u glavnom vojnom stožeru radi koordinacije operacija spašavanja.

Kako su rekli očevidci, udarni val većih eksplozija bio je 'veoma snaža' a niz detonacija unio je paniku među stanovnike, podsjetivši ih na vrijeme građanskog rata prije desetak godina.

Pristup stradalom području zatvorile su sigurnosne snage a helikopter nadlijeće to područje, izvijestio je AFP.

Rad vatrogasaca otežavaju sporadične eksplozije u blizini skladišta, po diplomatskom izvoru.

Oštećena je i katolička crkva u blizini vojarne, a eksplozije su se dogodile u vrijeme mise.