Svijet JANEZ JANŠA

Slovenija kasni s financijskom stabilizacijom

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak da će za Sloveniju ispunjavanje odredaba fiskalnog pakta biti bolno i zahtijevati žrtve, tim prije što tek treba osigurati fiskalnu stabilizaciju koju su neke članice eurozone već osigurale i sada ulaze u fazu donošenja mjera za ekonomski oporavak

‘Ono što sada Slovenija mora učiniti u godinu dana bit će vrlo teško i bolno, zahtijevat će žrtve. Ono što Sloveniju tek čeka druge su države već napravile’, rekao je Janša u intervjuu iz Bruxellesa u petak na večer za Slovensku televiziju.

Slovenija će kako je pojasnio tzv. zlatno pravilo unijeti u ustav, kako bi osigurala uravnoteženost javnih prihoda i rashoda, ali je njena zadaća teža od drugih država jer se nalazi u ‘fazi zaostatka’, pa će mjere financijske stabilizacije morati provoditi paralelno s mjerama ekonomskog oporavka, što je teško i u čemu njegova vlada nema manevarskog prostora.

Slovenija će u svoj ustav kao i druge države koje su potpisale Fiskalni pakt unijeti odredbu ‘da su svi prihodi i izdaci javne potrošnje na državnoj i lokalnoj razini dio proračuna, te da prihodi i rashodi moraju biti uravnoteženi bez zaduživanja’, rekao je Janša.

Komentirajući kritike da je ranije kao oporbeni čelnik pmogao da se ‘sruši’ mirovinska reforma koja je predviđala kasniji odlazak u mirovinu sa 65 godina, Janša je rekao da je ‘velika iluzija’ misliti da se do stabilizacije financija i izlaska iz krize može doći samo mirovinskom reformom jer ona donosi olakšanje za javne financije tek na dugi rok, a sad su potrebne mnogostruke i brze mjere koje predviđa fiskalni pakt, te niz ‘bolnih koraka’ na području javne potrošnje.

Janša je rekao da će njegova vlada nastojati da teret predviđenih mjera štednje bude ‘pravedno’ raspoređen i da će inzistirati na ukidanju ‘privilegija’.

Janša je za ponedjeljak sazvao sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka na kojemu će biti riječi o provedbi fiskalnog pakta u Sloveniji i mjerama štednje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još