TUŽI THE AUSTRALIAN

Kapetan Dragan na suđenju za klevetu

20.04.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Sudski postupak za klevetu protiv lista "The Australiana" koji je pokrenuo Dragan Vasiljković, čije izručenje Hrvatska traži od Australije, počeo je u ponedjeljak u Sydneyju, javljaju australski mediji.

Vasiljković, poznat i kao "Kapetan Dragan", kojeg Hrvatska traži zbog počinjenih ratnih zločina na svojem teritoriju, trebao bi se u tijeku toga, kako je predviđeno, četverotjedna postupka, videovezom suočiti sa svjedocima iz Hrvatske, navode mediji. Njihovi iskazi bit će izneseni u okviru njegova odštetnog zahtjeva zbog tvrdnja koje je o njegovu djelovanju u Hrvatskoj objavio taj australski list.

Sudski postupak bit će usredotočen na pitanje je li objavom tvrdnja da je sudjelovao u ratnim zločinima povrijeđen Vasiljkovićev ugled, a nakon postupka trebao bi se nastaviti drugi proces koji će utvrditi treba li ga izručiti Hrvatskoj.

Vasiljković se pojavio na ročištu u pratnji dvojice zatvorskih čuvara.

Godine 2007. porota Vrhovnog suda u Novom Južnom Walesu zaključila je da članak koji je "The Australian" objavio 8. rujna 2005. sadrži elemente klevete, među kojima su navodi da je bio zapovjednik odreda smrti, plaćenik, da je progledao kroz prste silovateljima i da je priznao počinjenje zločina.

Vasiljković je u više navrata odbacio te optužbe.

Njegov odvjetnik Clive Evatt ustvrdio je na ročištu da je zbog navedena članka Vasiljković pritvoren te da je hrvatska vlada zbog toga izdala zahtjev za izručenje.

"Kapetan Dragan" uhićen je u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u najčuvanijem zatvoru.

Australski savezni sud u Sydneyju odbio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy odbio je žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Po australskom zakonu o izručenju iz 1988. Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu može uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim tijelima.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.