RAZLOZI OTMICE

Ante Jelavić: Prkačin je bivši KOS-ovac

20.04.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji je nedavno otet u centru Zagreba, izjavio je da ne zna motive otmice i da su smiješne medijske spekulacije o tome da je riječ o neriješenim dugovanjima ili slučaju Leutar

Jelavić tvrdi da su mu nepoznati stvarni motivi otmičara, budući da nikome nije ostao dužan niti je itko od njega tražio novac, a o slučaju Leutar nema nikakvih saznanja, pogotovo ne takvih koja bi mogla nekoga ugroziti.

Gostujući u programu Hrvatske televizije, Jelavić je rekao da ga u vezu s atentatom na Jozu Leutara dovode samo Ante Prkačin i Baja Milićević, bivši KOS-ovci čije bi motive trebalo ispitati.

Jelavić je odbacio svaku pomisao da Hrvati stoje iza ubojstva Leutara, naglašavajući da je on bio profesionalac koji je puno više brinuo neke bošnjačke krugove.

Govoreći o sudskom procesu u BiH, čije je pravosuđe za njim raspisalo potjernicu, Jelavić je rekao da ne želi biti žrtva montiranih sudskih procesa te da je na raspolaganju hrvatskim sudovima.

Jelavić je u BiH osuđen na 10 godina zatvora za utaju, a presuda je ukinuta i u tijeku je novo suđenje.

Prema njegovim riječima, prvi sudski proces protiv njega bio je montiran, što je potkrijepio navodom da je sudski vještak u njegovu slučaju bio bivši savjetnik Alije Izetbegovića.

Jelavić je izrazio žaljenje što je ušao u politiku, koju je opisao kao 'baru u kojoj je previše krokodila', a u kojoj se on našao premlad, neiskusan i naivan.

Govoreći o stanju u BiH, Jelavić je rekao da je gore nego što je bilo te da je u posebno  teškom položaju hrvatski narod, koji je postao nacionalna manjina.

Prema njegovim riječima, HDZ nije radio na podjeli BiH, a rat Hrvata i Bošnjaka je pod svaku cijenu trebalo izbjeći.

'Posljedica tog rata su dva nepravedna sporazuma - Washingtonski i Daytonski', smatra Jelavić.