MILANOVIĆ IZ BRUXELLESA

'Za Srbiju u EU-u bitno je da nema zloće ni pakosti'

02.03.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatska želi da Srbija što prije otvori pregovore, a to će moći učiniti kada ispuni tražene kriterije, pri čemu je usklađivanje zakonodavnog okvira manje ključno od reformi koje transformiraju državu i društvo u smislu vladavine prava, reforme pravosuđa i kulture dijaloga, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović

'Srbija će moći otvoriti pregovore kada ispuni kriterije, a u tome Hrvatska ima iskustva. Prema nama su bili strogi i bit će i prema Srbiji. Bitno je samo da nema zloće i pakosti, dakle ako radiš i napreduješ onda očekuješ da i druga strana uzvrati, da ne blokira i ne zatvara vrata', rekao je Milanović nakon završetka samita Europske unije na kojem je sudjelovao kao promatrač.

Čelnici EU-a su na samitu u Bruxellesu odlučili Srbiji dati status kandidata, a o datumu za početak pregovora odlučivat će se naknadno.

Hrvatski premijer je rekao da je najteži dio pregovora ono što formalno nije dio europske pravne stečevine, nego reforme koje dubinski mijenjaju društvo.

'Najteže je ono što nije dio pravne stečevine, ono što je fina nadgradnja na koju EU ne može više utjecati kada postanete članica. Tu vas žele pripremiti, stvoriti od vas što napredniju, što kvalitetniju državu i društvo jer ako vas prime na niskom stupnju razvoja onda predstavljate problem i sebi i drugima. Donošenje zakona nisu reforme, to je usklađivanje zakonodavstva, ali transformacija društva u smislu vladavine prava, neovisnog pravosuđa, kulture dijaloga, demokracije nešto je za što treba vremena i na čemu EU s pravom inzistira', rekao je Milanović.