Svijet BAN KI-MOON

Islamofobija je rasizam kao i antisemitizam

Otvarajući u ponedjeljak u Ženevi Konferenciju o rasizmu, koju neke zapadne zemlje bojkotiraju, a Izrael je zbog nje čak povukao svog veleposlanika iz Švicarske na konzultacije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izrazio je žaljenje zbog bojkota i poručio da je islamofobija, baš kao i antisemitizam, oblik rasizma

U vrijeme otvaranja skupa Izrael, koji od ponedjeljka obilježava Holokaust, objavio je da povlači svog veleposlanika iz Berna na konzultacije, nezadovoljan što je švicarski predsjednik Hans-Rudolf Merz primio iranskoga kolegu po dužnosti Mahmuda Ahmadinedžada, koji poziva na ukidanje Izraela. Zbog Ahmadinedžadove nazočnosti na konferenciji Sjedinjene Američke Države i njezine saveznice ne žele sudjelovati.

'Rasizam je obično, jasno nijekanje ljudskih prava. Može biti institucionaliziran, kao što to pokazuje Holokaust. Može se izražavati na manje služben način, mržnjom prema nekom narodu ili nekoj posebnoj skupini, kao što je primjerice antisemitizam ili u novije doba islamofobija', rekao je Ban Ki-Moon.

Strahujući od mogućih antisemitskih ispada u ponedjeljak popodne, kad u Ženevi treba govoriti iranski predsjednik Ahmadinedžad, SAD, Njemačka, Kanada, Nizozemska, Italija, Izrael i Poljska poručili su da neće sudjelovati na skupu kojim se nastavlja konferencija održana u Durbanu 2001.

Glavni tajnik UN-a izrazio je duboko žaljenje zbog toga što su neki odlučili bojkotirati skup. 'Nadam se da to neće dugo trajati', rekao je Ban Ki-Moon.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je antagonizam prema Izraelu licemjernim i kontraproduktivnim.

Američka agencija AP ističe da je Ban Ki-Moon pozvao svijet neka se suprotstavi rasizmu koji raste kako se produbljuje gospodarska kriza.

Agencije ističu da je nacrt rezolucije pripremljen za Durban 2 zapravo razvodnjena inačica prvotnog teksta iz kojeg su uklonjene prijeporne rečenice, ali, unatoč tomu, rezultat ipak ne zadovoljava sve države.

I prva konferencija u Durbanu 2001. protekla je u neslozi. Izrael i SAD tada su neočekivano napustili konferenciju, ali završnu deklaraciju potpisale su sve države, uključujući i članice Europske unije. Prijepor se tada vodio zbog zahtjeva nekih sudionika i nevladinih udruga da se cionizam, ideologija na kojoj je utemeljena židovska država, službeno izjednači s rasizmom.

I papa Benedikt XVI. u nedjelju se zauzeo za reviziju Durbana, što znači da se na razini država i na međunarodnoj razini treba izmjeriti napredak postignut u borbi protiv diskriminacije i rasizma.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još