Svijet FISCHER ZADOVOLJAN POSJETOM

'Puno smo posijali u odnosu na hrvatski put u EU'

Po završetku svog dvodnevnog službenog posjeta Zagrebu austrijski predsjednik Heinz Fischer je u razgovoru s austrijskim novinarima boravak u Hrvatskoj ocijenio pozitivnim, istaknuvši kako je Austrija 'puno posijala u odnosu na hrvatski put' u Europsku uniju

'Bio je to vrlo prijateljski posjet u trenutku u kojem se puno postiglo i počela je žetva. Puno smo posijali u odnosu na hrvatski put u Europu', rekao je Fischer austrijskim novinarima, kako prenosi austrijska agencija APA.

Najvažnije teme razgovora predsjednika Fischera i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića bile su hrvatski pristup EU i gospodarska suradnja.

'Predsjednik je iskazao razumijevanje za naše brige u odnosu na transparentnost, redovne tijekove postupaka i sprječavanje korupcije', rekao je Fischer u odnosu na Austriju kao najvećeg investitora u Hrvatskoj, koja 'i dalje nailazi na različite prepreke'.

U austrijskom izaslanstvu su bili i ministar gospodarstva i zaštite okoliša Nikolaus Berlakovich i predsjednik gradišćanske vlade Hans Niessl.

'Austrija se oduvijek zalagala da Hrvatska bude neovisna i članica Europske unije', rekao je Berlakovich. 'Sada smo stigli dotle. I važno je da Austrija sada pruži institucionalnu pomoć', naglasio je ministar koji se u Zagrebu susreo s ministrom gospodarstva Tihomirom Jakovinom i ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy na bilateralnim razgovorima.

Glavne teme bile su izgradnja agroturizma i ekološke poljoprivrede, kao i pojačane suradnje austrijskih i hrvatskih državnih poduzeća za upravljanje šumama u području iskorištavanja biomase. Za tu se suradnju Austrija već dugo zalaže, a sada će se ona, kako je rekao Berlakovich, nakon razgovora s ministrom Jakovinom i realizirati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još