POTPISAN SPORAZUM

Rumunjska dala zeleno svjetlo Srbiji za EU

01.03.2012 u 17:20

Bionic
Reading

Otklonjena je i posljednja prepreka srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji jer su u četvrtak Rumunjska i Srbija potpisale dokument o pravima rumunjske manjine u Srbiji, pa je Rumunjska odustala od protivljenja srbijanskoj kandidaturi, javile su agencije

Izvjestitelj TV Realitateae iz Bruxellesa javio je kako se na potpisivanju toga protokola intenzivno radilo u noći i veći dio četvrtka, jer je Rumunjska uoči summita EU-a na kojem se očekuje odluka europskih čelnika o srbijanskoj kandidaturi, Srbiju 'držala u šahu'.

Veleposlanici Srbije i Rumunjske u Bruxellesu su potpisali protokol o statusu manjina u obje države, prenijela je agencija APA vijest rumunjskoga Agerpressa. Druge pojedinosti nisu objavljene.

Mediji javljaju kako su dokument potpisali veleposlanica Srbije pri EU-u Roksanda Ninčić i rumunjski veleposlanik Mihnea Motok

Europski diplomati izrazili su zadovoljstvo zbog postizanja sporazuma i dodali da vjeruju kako je time otklonjena i posljednja prepreka da čelnici EU-a u četvrtak navečer usvoje preporuku ministarskoga sastanka i Srbiji odobre status kandidatkinje za članstvo u EU-u.