STRATFOR NA WIKILEAKSU

Chávezu najviše godinu i pol dana života

01.03.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Hugo Chávez, dan nakon operacije raka u Havani, danas se oglasio preko Twittera i poručio: ‘Živjet ćemo i pobijedit ćemo.’ No WikiLeaks u provaljenim porukama privatne teksaške kompanije Stratfor Global Intelligence (kako prenose španjolski mediji, među njima i El País) nalazi podatak iza kojeg stoje ruski i kubanski doktori koji su operirali predsjednika Venezuele u lipnju 2011, kada su mu dali najmanje godinu, a najviše dvije godine života

U poruci koja nosi datum 5. prosinca 2011. i koja je poslana Georgeu Friedmanu, osnivaču Stratfora, Reva Bhalla, analitičarka te kompanije za Bliski istok, Jugoistok Azije i Latinsku Ameriku navodi izraelski obavještajni podatak (a Izrael podrobno prati odnose Huga Cháveza i iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada) koji je provalio medicinske tajne ruskih liječnika koji su s kubanskim kolegama tretirali predsjednika Venezuele.

Rusi su se žalili na Kubance da nemaju odgovarajuću tehniku te da su kod prve operacije izvršili 'kriv kirurški zahvat'. Nekoliko dana kasnije, što se nije znalo, Rusi su pozvani sanirati loš rad Kubanaca i 'počistiti' ostatak tumora (u donjem djelu trbuha), odakle je Chávezu izvađen tumor veličine teniske lopte. Ruski su liječnici tada Hugu Chávezu dali najviše godinu dana života (do lipnja 2012.) a Kubanci najviše dvije godine (do lipnja 2013).

Hugo Chávez je odbio otići u Brazil, gdje postoje bolje klinike, pa je, kako smo već pisali danas, otišao na Kubu jer se tamo osjeća sigurnijim i jer iz Havane može strogo kontrolirati protok informacija.

WikiLeaks, ako je vjerovati toj supertajnoj informaciji, otkriva da je tumor počeo blizu prostate pa je prešao na kolon (zadnji dio debeloga crijeva). Kaže se da je rak proširen i da je metastazirao. Izvještaj govori i da liječnici misle da je Chávez ‘neposlušan pacijent’ koji sve podvrgava javnim nastupima ugrožavajući terapiju koju ne poštuje jer je kombinira s naravnom medicinom koja mu je ponuđena iz Kine.

Reva Bhalla, shodno teoriji koju smo izložili u današnjoj analizi (link), smatra da je kandidat s najvećim šansama da naslijedi 'oca revolucije' Nicolás Maduro, bivši ministar vanjskih poslova, vrlo lojalan i pragmatičan i s najvećim šansama pred rastućim vođom oporbe, guvernerom Mirande, Henrique Capriles Radonsky.

Ukoliko se Hugo Chávez iz Havane ne vrati dobrom prognozom, uslijedit će imenovanje nasljednika, baš kao što je učinio Fidel Castro 2006. jer treba pripremiti vladajuće socijaliste za izbore koji su zakazani 7. listopada. Stratfor je mišljenja da je to bolji scenariji nego izabrati ponovno Huga Cháveza, da brzo umre nakon ponovnoga izbora i da se nakon toga rasplamsa borba za vlast. Kaže se pak da Rusija i Kina podržavaju Madura, ali da Kuba vidi bolje šanse u Adánu Chávezu, starijemu bratu predsjednika. Maduro je političar sličan bivšem brazilskom predsjedniku Luli da Silvi: populist, s dobrim idejama, karizmom i sljedbenicima. A mogao bi započeti i proces otvaranja prema SAD-u.

Prema WikiLeaksu, analitičari Stratfora su mišljenja da vojna elita ne drži previše do Huga Cháveza, već do unosnih poslova i života na visokoj nozi. Oni su uložili puno vremena u pripremu za doba bez Cháveza. Zato je predsjednik posvetio toliko napora razvoju partijske paravojske jer generalima baš i ne vjeruje.