SIRIJA TONE U RAT

Bern zatvara veleposlanstvo, London povlači diplomate

01.03.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Velika Britanija objavila je u četvrtak da povlači svoje diplomate iz Sirije iz sigurnosnih razloga, ali ne prekida diplomatske veze, a Švicarska je i službeno zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku i pozvala svoje državljane da napuste zemlju

'Sada ocjenjujem da sigurnosno stanje u Damasku ugrožava naše veleposlanstvo i osoblje i odlučili smo povući ga. Naš veleposlanik i diplomatsko osoblje napustili su Siriju 29. veljače i vraćaju se', priopćio je ministar vanjskih poslova William Hague.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da diplomatske veze nisu prekinute i da će 'sirijsko veleposlanstvo u Londonu ostati otvoreno da bi imali komunikacijski kanal sa sirijskim režimom'.

Švicarska vlada objavila je da je i formalno zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku, tri tjedna nakon što je to učinila privremeno, javlja Reuters.

U studenome je Švicarska pozvala svojih 180 državljana, koliko ih živi u Siriji, da odmah napuste zemlju. U srijedu kasno navečer Švicarska je objavila da je još oko 150 njezinih državljana u Siriji i uglavnom su to ljudi s dvostrukim državljanstvom.

Nakon mjeseci krvave represije s više od 7.000 mrtvih, u početku mirni prosvjedi koji su izbili prije godinu dana prerasli su u oružanu pobunu vojnika dezertera koji su odbili pucati na narod.

Visoki dužnosnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske rekao je za Reuters da se pobunjenici u četvrti Baba Amro, koje je postalo središte pobune u gradu Homsu, bore protiv više od 7.000 vladinih vojnika.