UNATOČ KORUPCIJSKOM SKANDALU

Bivšem njemačkom predsjedniku Wulffu mirovina 199.000 eura godišnje

29.02.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Bivši njemački predsjednik Christian Wulff primat će do kraja života mirovinu od 199.000 eura na godinu, unatoč sramotnom odlasku s dužnosti nakon samo 20 mjeseci provedenih na položaju šefa njemačke države

Wulff (52) dao je 17. veljače ostavku jer je, kao je rekao, izgubio povjerenje njemačkog naroda nakon financijskog skandala. Bio je to politički udarac kancelarki Angeli Merkel koja ga je poduprla 2010. kada je zamijenio Horsta Koehlera, koji je također odstupio prije isteka mandata.

Njemački mediji vodili su oštru raspravu o tome zaslužuje li Wulff mirovinu koja je pet puta veća od prosječne plaće i više od 16 puta veća od prosječne mirovine u Njemačkoj.

Prije nego što je došao na čelo države, Wulff se deklarativno zalagao za smanjenje mirovine bivših predsjednika. No, nakon što je odstupio s dužnosti o tom se pitanju više nije izjašnjavao.

Njemački ga mediji istodobno pozivaju da odbije mirovnu na koju po zakonu ima pravo svaki predsjednik koji odstupi zbog zdravstvenih ili političkih razloga.