IZBORI U OŽUJKU

Janković želi ponovno biti gradonačelnik Ljubljane

29.02.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Nesuđeni predsjednik slovenske vlade Zoran Janković potvrdio je u srijedu da će se ponovno kandidirati za gradonačelnika Ljubljane na izborima koji se održavaju 25. ožujka

'Nije se bilo lako odlučiti. Odvagnuo sam argumente za i protiv. Presudilo je to što mislim da kao ljubljanski gradonačelnik mogu najviše pomoći gradu, državi, ali i stranci. Na izborima očekujem pobjedu i to u prvom izbornom krugu', rekao je Janković novinarima, nakon što je o svom potezu obavijestio članove svoje stranke Pozitivna Slovenija (PS).

Nekadašnji direktor Mercatora uvjerljivom je većinom prvi put izabran za ljubljanskog gradonačelnika 2006. godine. Isti je uspjeh ponovio i 2010. godine.

S novoosnovanom strankom Janković je na državnim parlamentarnim izborima 4. prosinca lani osvojio 28 zastupničkih mjesta, dva više od Slovenske demokratske stranke (SDS) i 18 više od Socijalnih demokrata (SD).

Unatoč tome nije uspio formirati vladu.

Ukoliko na izborima u Ljubljani ponovo pobijedi, njegovo mjesto u parlamentu zauzeo bi drugi predstavnik stranke Pozitivna Slovenija, ali bi Janković i dalje ostao njenim predsjednikom. Vodeće funkcije u lokalnoj samoupravi i zastupničko mjesto u parlamentu po novom su zakonu nespojive. Zato kandidat koji je izabran za gradonačelnika mora dati ostavku na mjesto u parlamentu, a vrijedi i obrnuto ako parlamentarni zastupnik pobijedi na izborima za gradonačelnika.