Svijet VRAĆAJU SE I INSPEKTORI IAEA-E

Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne aktivnosti!

Sjedinjene Države u srijedu su objavile da je Sjeverna Koreja pristala na moratorij na nuklearne pokuse i lansiranje dalekometnih projektila, te da će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Yongbyonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost, pa i obogaćivanje uranija

Američka objava utire put mogućem nastavku šestostranih pregovora o razoružavanju s Pjongjangom, a uslijedila je nakon prošlotjednih razgovora američkih i sjevernokorejskih diplomata u Pekingu.

'Da bi unaprijedila atmosferu dijaloga i pokazala odlučnost da odustane od nuklearnih aktivnosti, demokratska Narodna republika Koreja pristala je uvesti moratorij na lansiranje dalekometnih raketa, nuklearne pokuse te nuklearne aktivnosti u Yongbyonu, pa i na aktivnost obogaćivanja uranija', kaže se u priopćenju State Departmenta.

Sjeverna je Koreja 'pristala i na povratak inspektora međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će provjeriti i nadzirati moratorij na obogaćivanje uranija u Yongbyonu te potvrditi onesposobljavanje reaktora 5-MW i pripadajućih pogona', kaže se u priopćenju.

I sjevernokorejska agencija KCNA potvrdila je da je ta zemlja pristala na moratorij. U agencijskome se priopćenju kaže da je Sjeverna Koreja te odluke donijela u reakciji na američki zahtjev, te sa 'željom da se očuva pozitivna atmosfera' sjevernokorejsko-američkih razgovora na visokoj razini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još