UOČI SAMITA EU-a

Europa na ulicama protiv mjera štednje!

29.02.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Europski sindikati u srijedu organiziraju prosvjede na kojima traže od šefova država da unesu u svoje odluke 'socijalnu dimenziju', rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik CGT-a, ključnog francuskog sindikata. Europska konfederacija sindikata pozvala je na dan akcija u svim zemljama Unije pred održavanje samita EU-a u četvrtak i petak, kada bi se trebao potpisati novi europski fiskalni sporazum

Pod parolom Što je previše, previše je sindikati osuđuju taj dokument za koji tvrde da institucionalizira štednju.

Nema zajedničkog projekta koji bi davao Europi socijalnu dimenziju... to je tržišna Europa, rekao je vođa francuskog sindikata za France Inter.

Europski ugovor koji nameće proračunske restrikcije, okvir nacionalnih politika za restrikcije, vode nas prema recesiji, smatra Thibault.

On također smatra neprihvatljivom činjenicu da se ne traži mišljenje naroda o važnim pitanjima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy isključio je u ponedjeljak opciju da fiskalni pakt u Francuskoj bude stavljen na referendum, ocjenjujući da je njegov sadržaj previše kompleksan za takvu vrstu izjašnjavanja.

'Što je previše, previše je!'

Na poziv Europske konfederacije sindikata (CES) više stotina ljudi prosvjeduje u srijedu u europskoj četvrti u Bruxellesu protiv politike koja se svodi samo na štednju, a koja zapostavlja socijalnu dimenziju i očuvanje radnih mjesta.

Što je previše, previše je. To je poruka koju želimo reći. Sve mjere štednje nametnute radnicima u Europskoj uniji neće nam donijeti rješenja koja su nam potrebna, izjavila je Bernadette Segol, glavna tajnica CES-a, pred okupljenim sindikalnim aktivistima iz više zemalja članica EU-a.

Mi tražimo alternativu. Europa nam treba zbog radnih mjesta i socijalne pravde, dodala je Segol.

Ona se u svom govoru osvrnula na nedavnu izjavu predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, koji je rekao da je europski socijalni model mrtav.

Mi mu poručujemo da europski socijalni model nije mrtav. Bez europskog socijalnog modela nema Europe, rekla je glavna tajnica konfederacije europskih sindikata.

Sindikati su pozvali na koordinirani prosvjed u zemljama članicama EU-a uoči samita čelnika Europske unije na kojem će biti potpisan novi sporazum o proračunskoj disciplini, čemu se oni protive.

Protiv sporazuma o disciplini

Mi smo protiv toga sporazuma, jer on ne nudi rješenja za izlazak iz tunela. To je kočnica za europski projekt, kočnica koja će ugušiti rast i kočnica za socijalnu Europu, istaknula je Segol.

Sindikalno izaslanstvo u srijedu prijepodne primio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, a dan ranije primio ga je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Mi smo ponovili naše protivljenje onome što se sada radi u Europi i koje vodi zemlje članice prema proračunskoj disciplini na štetu socijalnih davanja i radnika. Postoji alternativa. Mi tražimo pokretanje gospodarskog rasta, izjavila je jedna od čelnica europskih sindikata Anne Demellenne.

Sindikati se zauzimaju za uvođenje euroobveznica, kojima bi sve članice eurozone preuzele odgovornost za dugove pojedinih zemalja, za uvođenje poreza na financijske transakcije i traže promjenu monetarne politike Europske središnje banke.