RAT ZA MALVINE

Osnivač Pink Floyda razbjesnio britansku politiku

29.02.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Čileanska televizija snimila je izjavu utemeljitelja rock grupe Pink Floyd Rogera Watersa, prenosi The Guardian, u kojoj slavni glazbenik kategorično izjavljuje da Falklandsko otočje, koje Argentinci i drugi latinoamerički saveznici nazivaju Las islas Malvinas, pripadaju Argentini

'Jako sam osramoćen zbog kolonijalističke prošlosti svoje zemlje', rekao je Waters i na pitanje kome bi otoci trebali pripasti odgovorio: 'Mislim da moraju biti argentinski.'

Nakon toga, na jednoj press konferenciji, Waters je bio malo suzdržaniji pa je kazao da je potreban miran razgovor o pitanju koji seže u XVII. stoljeće, otkada su Britanci prisutni na otocima.

Argentinci, veliki fanovi Pink Floyda, ne mogu zaboraviti kritiku koju je Waters uputio premijerki Margaret Thatcher koja je naredila da u ratu 1982. izvan zone tzv. ekskluzije (ili ratovanja), pogocima iz podmornice bude potopljen argentinski razarač General Belgrano, pri čemu je poginulo 368 argentinskih mornara pa je u prvoj pjesmi albuma 'The Final Cut' iz 1983. pjevao 'Oh, Maggie, Maggie, What have we done?'.

'Mislim da je rat spasio od poraza tadašnju britansku premijerku i da je to uzelo previše života Argentinaca i Britanaca, zbog čega nikad nisam bio niti ću biti poklonik Margaret Thatcher', kazao je Waters novinarima u Čileu gdje je spremao veliki koncert.

Waters je iz Santiaga stigao u Buenos Aires radi održavanja devet potpuno rasprodanih koncerata na stadionu nogometnog kluba River Plate za koje je prodao 370.000 ulaznica (po cijeni od 19 funti) i zapravo uletio u dobro pripremljen antibritanski teren koji je prije dva tjedna omekšao američki glumac Sean Penn koji je, kao posebni veleposlanik za Haiti, argentinskoj predsjednici kazao da se uopće ne slaže s 'arhaičnim i lukrativnim britanskim neokolonijalizmom'.

Argentina poziva na bojkot britanskih proizvoda

Kako se približava 30. godišnjica rata za Malvine/Falklnade (koji je počeo argentinskim iskrcavanjem i zarobljavanjem malobrojnog kontingenta britanskih vojnika u Port Stanleyu 2. travnja 1982), sve više rastu napetosti između Buenos Airesa i Londona. Najnovija mjera Argentine jest poziv koji je uputila argentinska predsjednica, Cristina Fernández de Kirchner, argentinskim poduzetnicima da ne uvoze britanske proizvode.

Argentinska ministrica industrije, Débora Giorgi, zatražila je od 20 najvećih argentinskih uvozničkih firmi da zaustave nabavu robe iz Velike Britanije, javlja argentinska državna izvještajna agencija Telam. Prema izvorima iz ministarstva koje citira navedena agencija, pokušava se 'poslati signal onima koji još koriste kolonijalizam kao način kontrole tuđih resursa'.

Mjera neće imati veći efekt u britanskoj ekonomiji, naravno, pod uvjetom da argentinske kompanije pristanu na njeno provođenje, ali svjedoči potrebu da se političkim trikovima zamaskira prava argentinska politika, a ona je dovela do davne kapitulacije, do tzv. de-malvinizacije, do poniženja veterana koji nikada nisu postrojeni, na kraju, do puštanje dimnih balona nad velikim poskupljenjima i pravim izazovima argentinskog društva, misli jedini argentinski novinar koji je za državnu televiziju pratio rat na Malvinima, Nicolas Kasanzew, i koji iz Miamija, gdje danas živi, ovih dana daje intervju za tportal.

Brodska pripetavanja

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku u Buenos Airesu, Argentina je 2011. uvezla 486 milijuna dolara roba i usluga iz Velike Britanije, dok je izvezla 755 milijuna dolara što je oko 7,5 posto ukupne cifre izvoza u zemlje EU.

Argentina Velikoj u Britaniju najviše izvozi sojino ulje i brašno, vino, kukuruz, kikiriki, kemijske tvari itd. Međunarodna trgovačka bilanca iznosi 1,4 milijardi dolara, što je jedan posto vanjske trgovine Argentine.

Iako Argentina ima veću zaradu od Velike Britanije, uvoz iz te zemlje je povećan za 40 posto u odnosu na 2010. godinu. U međuvremenu se nastavlja akcija blokade brodova sa zastavama Velike Britanije ili Malvinskih otoka. Sada se blokadi udružila i pokrajina Ognjena Zemlja (Argentina je federacija), zbog čega su dva kruzera sa zastavom Bahama morala promijeniti rutu jer im je bilo zabranjeno pristati u luci Ushuaia.

Argentina pokušava, pa i prozivanjem Velike Britanije pred UN-om da unosi nuklearno oružje (u podmornicama) u područje Južnog Atlantika, što je zabranjeno međunarodnim ugovorom, primorati London da se ponovno pokrenu pregovori oko suverenosti nad otocima na kojima živi 2000 ljudi koji žele ostati i dalje pod vlašću engleske krune.

Postwar Dreams, Pink Floyd