KONFERENCIJA U ŽENEVI

Iranski dužnosnik: Proizvodnja nuklearnog oružja je grijeh

29.02.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, koji u Ženevi sudjeluje na konferenciji o razoružanju pod pokroviteljstvom UN-a, izjavio je da je proizvodnja nuklearnog oružja 'veliki grijeh'

'Želim naglasiti da mi ne vidimo nikakve slave, ponosa ni snage u nuklearnom oružju. Upravo suprotno - u skladu s religijskim uputama koje je objavio naš vrhovni vođa, proizvodnja, posjedovanje i prijetnja nuklearnim oružjem su nezakoniti, isprazni, opasni i zabranjeni kao veliki grijeh', rekao je on obraćajući se sudionicima konferencije.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo istraživanju i proizvodnji energije u civilne svrhe te odbija tvrdnje zapadnih zemalja da se radi o programu za proizvodnju nuklearnog oružja.

Izvješće Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) tvrdi da je Iran znatno ubrzao obogaćivanje uranija, što je odmah rezultiralo porastom cijene nafte zbog bojazni od vojne konfrontacije zapada i iranskih vlasti.

Teheran je pozvao na nastavak pregovora o svom nuklearnom programu, ali dosadašnji kontakti IAEA i Irana nisu dali naslutiti da bi ti pregovori mogli donijeti dogovor koji bi ublažio strahovanja zapadnih zemalja i Izraela.