Svijet UN NE MOŽE DATI TOČAN BROJ

U 11 mjeseci u Siriji poginulo više od 7.500 osoba

Ujedinjeni narodi (UN) u utorak su objavili da je tijekom 11-mjesečne represije u Siriji nad protivnicima režima Bašara al-Asada živote, prema najnovijoj procjeni, izgubilo više od 7.500 ljudi

'Iako ne možemo dati točan broj žrtava, vjerodostojna izvješća govore da svaki dan pogine više od 100 civila, uključujući veliki broj žena i djece. Sveukupni broj poginulih je zasigurno veći od 7.500 ljudi', izjavio je glavni podtajnik UN-a za politička pitanja Lynn Pascoe.

Sirijska vlast je 15. veljače objavila svoj broj poginulih koji iznosi 3.838 ljudi, od kojih je 2.493 civila i 1.345 vojnika i policajaca. U Siriji susjednim zemljama, pri UNHCR-u (Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice) je registrirano oko 25.000 sirijskih izbjeglica. Pascoe tvrdi da je unutar zemlje raseljeno oko 200.000 ljudi.

UN upozorava da je humanitarna situacija u Siriji sve ozbiljnija. U gradovima pod opsadom nema struje i vode, a pristup liječničkoj pomoći i opskrbi hranom i gorivom je na kritičnoj razini. U srijedu se u New Yorku po pitanju Sirije sastaju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i bivši čelnik UN-a i sadašnji izaslanik Arapske lige za Siriji Kofi Annan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još