NAKON NOVIH SANKCIJA

Bjelorusija istjeruje veleposlanike EU i Poljske?

28.02.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Bjelorusija je u utorak zatražila da veleposlanici Europske unije i Poljske napuste zemlju i povukla je istodobno svoje veleposlanike iz Bruxellesa i Varšave, priopćilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova

Minsk je svoj potez objavio nakon što je EU formalno odlučio uvesti nove sankcije Bjelorusiji u znak prosvjeda zbog pogoršanja stanja ljudskih prava pod predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom

Bjeloruskim dužnosnicima, 21 sucu i policijskom dužnosniku zabranit će se putovanje u članice EU-a i suočeni su sa zamrzavanjem njihove imovine u rukama tvrtki iz EU-a.

'Sugerirali smo voditelju delegacije EU-a u Bjelorusiji i poljskom veleposlaniku da se vrate u svoje prijestolnice kako bi svojim čelništvima prenijeli čvrsto stajalište bjeloruske strane da su pritisci i sankcije neprihvatljivi', rekao je u izjavi glasnogovornik ministarstva Andrej Savinjik.

Savinjik je rekao i da Minsk povlači svoje veleposlanike iz Bruxellesa i Varšave i najavio je mogućnost poduzimanja 'druge mjere kako bi zaštitio bjeloruske interese' pod daljnjim pritiscima. On je također rekao da će Bjelorusija napraviti crnu listu ljudi koji su pomogli uvođenju sankcija protiv nje.