Svijet SLIJEDI OSLOBAĐANJE ZATOČENIKA?

Gerilci FARC-a najavili da prestaju s otmicama

  • Autor: D.Pilsel
  • 28.2.2012 18:19:25
  • 28.2.2012 17:30:39

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), najstarija gerila u Latinskoj Americi s pola stoljeća povijesti, maše bijelom zastavom. U priopćenju koje potpisuje glavni stožer najavljuju kraj otmicama kao praksi u revolucionarnom ratu te skoro oslobađanje desetak vojnika i policajaca koje drže u zatočeništvu

U priopćenju, objavljenom na web stranici FARC-a, koje je napisano u 'brdima Kolumbije', gerilci kažu da ukidaju 'pobunjenički zakon iz 2000.' o financiranju borbe putem otmice ljudi. Otmice i trgovina drogom su do sada bila dva najvažnija sredstva njihova financiranja.

Najavljuje se i oslobađanje posljednjih uniformiranih zatočenika od kojih su neki u tamnicama FARC-a i 12 godina. Snage FARC-a znale su i zatočeništvu imati istodobno i do 50 otetih civila, policajaca, vojnika i stranih državljana (bilo je troje Amerikanaca) koje su pokušavali zamijeniti za novac ili za gerilce koje su uhitile državne snage sigurnosti.

Odluka o prekidu otmica stiže tri mjeseca nakon što su gerilci FARC-a likvidirali četiri zatočenika koji su i njihovom zatočeništvu bila imali puno desetljeće.

Kolumbijski predsjednik, Juan Manuel Santos, kazao je da je to važan korak gerilaca, ali nedovoljan jer se traži oslobađanje svih otetih osoba.

FARC je posljednja gerilska grupa sa stanovitom težinom u Latinskoj Americi. Posebno je teške udarce zadobila tijekom predsjedničkom mandata Alvara Uribea, poglavito nakon što je tijekom akcije u Ekvadoru pao čovjek broj dva u FARC-ovoj organizaciji Raul Reyes, što je svojedobno izazvalo pravi poremećaj diplomatskih odnosa u regiji.

Nakon toga su umrli lideri FARC-a, Manuel Marulanda i njegov legendarni nasljednik Aguillermo Leon Sanchez, alias Alfonso Cano, čime je organizacija obezglavljena i pomalo izgubljena, što vojne snage koriste kako bi nastavile zadati im udarce.

No, jedan od najvažnijih razloga što FARC traži kako smanjiti aktivnosti je i politika predsjednika Santosa koji je dao zemlju seljacima i tako ih demotivirao u tome da podrže gerilu te što je u brda poslao vojnike koji dolaze iz tih seoskih obitelji, čime su gerilci gurnuti u kut.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još