RAT U SIRIJI

Homs pod opsadom, ranjeni novinari u Libanonu

28.02.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Dvoje ranjenih zapadnih novinara evakuirano je iz opkoljenog Homsa u Libanon, rekli su oporbeni izvori i potvrdili da je sirijska vojska u utorak nastavila napadati pobunjeničke četvrti, a 20 je civila ubijeno u gradu Helfaji, također u pokrajini Hami, središtu otpora protiv predsjednika Bašara al-Asada

Sirijski predsjednik, koji je u nedjelju održao referendum 'lažne demokracije', prema ocjeni Zapada, noću je na Homs poslao postrojbe elitne oklopne divizije kojom zapovijeda njegov brat Maher, navodi oporba.

Tenkovi s natpisima 'Čudovišta četvrte divizije' približili su se opkoljenoj pobunjeničkoj četvrti Baba Amro u Homsu.

U dva tjedna ubijeno je 100 osoba u tome gradu jer je sirijska vojska pokrenula osvetničku ofenzivu zbog napada Slobodne sirijske vojske (oporbe) na njezine snage.

Među žrtvama je u utorak najmanje 20 sunitskih muslimana, pronađenih u gradu Helfaji koji je sirijska vojska tukla s dviju strana, rekli su aktivisti. Helfaja je, kao i Homs, središte proturežimskih prosvjeda.

Vijesti o žrtvama nije moguće potvrditi iz neovisnih izvora jer je stranim novinarima ograničen pristup. Među rijetkim stranim novinarima koji su uspjeli ilegalno ući u Siriju bilo je i četvero izvjestitelja od kojih su dvoje ranjenih danima čekali evakuaciju i sada su na sigurnome u Libanonu.

Fotograf Paul Conroy koji radi za londonski Sunday Times i novinarka Edith Bouvier, koja je iz Homsa izvještavala za francuski dnevnik Le Figaro, 'sada su na sigurnom u Libanonu', rekao je diplomat za agenciju Reuters.

Marie Colvin, koja je bila veteran ratnog novinarstva, te francuski fotograf Remi Ochlik ubijeni su 22. veljače u bombardiranju pobunjeničkih četvrti u Homsu.

Ujedinjeni narodi ocijenili su nevjerodostojnim referendum o novom ustavu u Siriji, koji je predložio al-Asad i za koji je u ponedjeljak po podacima iz Damaska glasovalo više od 89 posto građana.

'Novi ustav i kraj monopola nad vlašću stranke Baas mogli bi biti dio političkog rješenja u Siriji, no bilo koji referendum se mora održati u uvjetima bez nasilja i zastrašivanja', rekao je UN-ov dužnosnik Eduardo del Buey

Analitičari ocjenjuju da je svrha ustavnih reforma gušenje sve snažnije pobune protiv Asada čija je obitelj u Siriji na vlasti već 42 godine. I Asadovi protivnici i Zapad odbacili su te reforme i referendum kao prijevaru.