VLADIMIR PUTIN

'Neka se atentatori boje nas, a ne ja njih!'

28.02.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Ruski premijer i glavni favorit za predsjednika Rusije na predstojećim izborima šest dana prije izbora prokomentirao je informacije o uhićenim teroristima koji su navodno spremali atentat na njega

’Ljudi koji se nalaze u mojoj poziciji moraju živjeti s takvim stvarima. Ako ćeš se stalno bojati, živjeti će biti nemoguće. Neka se oni (teroristi, op.a.) boje nas’, poručio je ruski čelnik, čije su specijalne službe u proteklih 12-ak godina navodno spriječile desetak atentata.

Informacije o pokušaju atentata puštene su neposredno pred izbore na koje Vladimir Putin izlazi u uzavreloj atmosferi zbog masovnih proturežimskih prosvjeda u ruskim gradovima proteklih mjeseci. Značajan dio kampanje Putin temelji na izazivanju patriotskih emocija, tezama o ugroženosti zemlje i vanjskim neprijateljima.

Skupina koju se sumnjiči za atentat otkrivena je još početkom veljače u ukrajinskoj luci Odessi. Riječ je o Adamu Osmajevu, Ilji Pjanzinu i Ruslanu Madajevu.

Uhićeni su nakon eksplozije u stanu, uslijed koje je Madajev poginuo, a Pjanzin je zadobio teške ozljede. Pretpostavlja se da su neispravno rukovali eksplozivom namijenjenim za terorističke napade po Moskvi. Što se tiče napada na Putina, atentatori su navodno već imali mjesto na autocesti do zračne luke Vnukovo, na kojem dijelovi bombe stoje još od 2007. godine. FSB tvrdi da je pronađene elemente demontirao ovih dana, nakon Osmajevljevog priznanja.

Osmajev je već prije bio tražen zbog terorizma. Istražiteljima je navodno priznao da ga je angažirao Doku Umarov, najtraženiji terorist sjevernog Kavkaza i samoproglašeni emir tzv. Kavkaskog emirata.