UTRKA ZA KONGRES

Novi Kennedy osvaja Ameriku

29.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Joseph Kennedy III, pranećak bivšeg američkog predsjednika Johna Fitzeralda Kennedyja, uključio se u obiteljski biznis i ušao u utrku za Predstavnički dom Kongresa. O povratku Kennedyjevih na velika vrata izvještava Economist, prognozirajući svijetlu političku budućnost mladom Joeu

I prije nego što je na YouTubeu formalno najavio ulazak u izbornu utrku za Kongres, Joseph Patrick Kennedy III (31) nadmašio je svog republikanskog rivala u istraživanju Sveučilišta Massachusetts Lowell i Boston Heralda. Zadobio je i podršku najveće sindikalne organizacije u toj saveznoj državi.

Poput njegovih predaka, bivšeg tužitelja Joea krase 'Kennedyjev' osmijeh i bujna kosa, iako ga crvene vlasti više povezuju s irskim korijenima, piše Economist. Ipak, osvajanje predstavničkog mjesta u okrugu koji se proteže od Rhode Islanda do predgrađa Bostona neće biti lako. To više nije isti onaj okrug koji je posljednja tri desetljeća birao Barneyja Franka, donedavnog šefa Odbora za financije Predstavničkog doma. Izmjenama izbornih jedinica u taj tradicionalno demokratski okrug ušla su i konzervativna uporišta, a izgubljen je demokratski bastion New Bedford. Deklarirani homoseksualac Frank odlučio je se neće natjecati za novi mandat, djelomično i zato što bi za novih 325.000 birača trebao dodatnih 1,5 do dva milijuna dolara u donacijama.

Za Kennedyja prikupljanje sredstava neće biti problem jer će donatore privući već samo njegovo ime. Ono bi moglo biti problematično negdje drugdje, primjerice u New Yorku, gdje se JFK-ova kćer Caroline Kennedy prije tri godine pokušala natjecati za Senat. Cinični Njujorčani kaznili su njezino političko neiskustvo i neskriveni osjećaj da polaže pravo na visoku političku poziciju.

U Massachusettsu stvari stoje drukčije. Iako trećina birača smatra da Kennedyjevi imaju preveliki utjecaj u političkom životu države, njih čak 73 posto, uključujući republikance, ipak blagonaklono gledaju na obitelj. Birači su pronicljivi. Znaju da će novi predstavnik na dnu piramide u Capitol Hillu brže dobiti na važnosti ukoliko se preziva Kennedy. Žele da se njihovi zastupnici ističu, kaže Scott Ferson, politički savjetnik i bivši glasnogovornik Teda Kennedyja, liberalnog lava Senata i pokojnog pratetka aktualnog pretedenta na mjesto u Kongresu.

Baš kao i ostali članovi obitelji, politički šegrt Kennedy zna kako voditi političku kampanju. U manje u tjedan dana, dvaput je obišao građane Attleboroa, koji su nakon 46 godina vladavine senatora Teda izabrali republikanca Scotta Browna.

Joe Kennedy od malih nogu ima vjetar u leđa za ulazak u visoku politiku. Njegov djed bio je Bobby Kennedy, nekoć državni odvjetnik; njegov pratetak bio je JFK; njegov otac, Joseph II, bio je kongresmen čak 12 godina.

Poznavatelji prilika u Massachusettsu kažu da na Joea III valja ozbiljno računati i da bi bio dobar kandidat čak i da nije Kennedy. Zasad ga ne prati nikakav skandal, a unatoč općem zamoru Kennedyjevima, to se u njegovom slučaju ne mora nužno odraziti na izborima, kaže Thomas Whalen, povjesničar sa Sveučilišta Boston. Osim toga, za mnoge u Massachusettsu, zaključuje Economist, glasanje za Kennedyjeve je poput ovisnosti o slatkome: 'Zaklinjete se da više nećete jesti čokoladu, ali joj se stalno vraćate.'