Svijet BEZ MINIMALNE PLAĆE

Milijuni Indijaca u štrajku traže bolje uvjete rada

Milijuni Indijaca izašli su u utorak na ulice gradova diljem zemlje na poziv jedanaest velikih sindikata kako bi izrazili nezadovoljstvo porastom cijena i lošim uvjetima rada, te natjerali vladu da uvede minimalnu plaću, prenose agencije

Najveći je odaziv na prosvjed u Kalkuti, središtu indijskog sindikalnog pokreta, gdje su trgovine i banke zatvorene, a promet je znatno otežan. Dužnosnici vodećih sindikata kazali su da su zadovoljni odzivom te naglasili da se štrajku pridružilo i 5000 manjih sindikata.

Štrajk u kojem sudjeluju zaposleni u državnim telekomunikacijskim tvrtkama, vozači autobusa i radnici u pošti, zadao je novu glavobolju vladi premijera Manmohana Singha koja pokušava održati gospodarski rast, a suočena je s izborima u nekoliko saveznih država.

Ne očekuje se da će prosvjedi značajnije pogoditi banke i financijska tržišta treće po snazi azijske ekonomije, iako investitori upozoravaju da bi moglo biti teškoća na tržištu obveznica ako promet bude manji nego inače.

Štrajkaši imaju dugačku listu zahtjeva, među ostalim da vlada suzbije inflaciju, osigura socijalnu sigurnost za sve radnike u slabo organiziranom radničkom sektoru i da prestane prodavati udjele u državnim tvrtkama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još