Svijet UOČI OBLJETNICE FALKLANDSKOG RATA

Argentina zabranila pristajanje britanskom kruzeru

Lokalne argentinske vlasti zabranile su u ponedjeljak turističkom brodu koji plovi pod zastavom Bermuda, pristajanje u luci u Ushuaji, glavnom gradu provincije Ognjena zemlja (Tierra del Fuego), izvješćuju agencije i podsjećaju da je Bermuda prekomorski britanski teritorij

'Brod kojem nije dozvoljeno pristajanje u luku je Star Princess, luksuzni kruzer s 2.600 putnika', izvjestila je državna agencija Telam.

Naime, uoči 30. godišnjice rata za Falklande te zbog činjenice da su britanske kompanije u vodama arhipelaga počele s istraživanjem nafte, porasle su napetosti između dvije zemlje.

Godine 1982., nakon što je Argentina izvršila invaziju na južnoatlantsko otočje koje naziva Las Malvinas, Velika Britanije je krenula u rat koji je završio nakon 10 tjedana.

London odbija s vlastima u Buenos Airesu rasgovarati o suverenosti nad tim otocima, ukoliko to ne zatraži 3.000 otočana. Jedan visoki britanski diplomat je ranije upozorio Argentinu da će Velika Britanija 'odlučno' braniti Falklande ukoliko to bude potrebno te da će sa Buenos Airesom razgovarati o svim pitanjima koja se tiču tih otoka, osim pitanja suverenosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još