'KRESANJA' NEIZBJEŽNA

Janša pozvao na dijalog sindikate i poslodavce

27.02.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Slovenska vlada predstavila je u ponedjeljak partnerima u okviru socijalnog vijeća nacrt gospodarskog stanja u zemlji, pozvavši ih na dijalog koji bi u roku od nekoliko mjeseci doveo do potpisivanje novog socijalnog sporazuma s važenjem do 2015. godine

Kako je okupljenim sindikalnim čelnicima i predstavnicima gospodarske komore tom prigodom rekao predsjednik vlade Janez Janša, Slovenija je ozbiljno pogođena gospodarskom krizom koja bi mogla potrajati još nekoliko godina, zbog čega država treba omogućiti uštede u javnom sektoru i štednju na svim razinama, s ciljem povećanja gospodarske konkurentnosti i zapošljavanja.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da je cilj Janšine vlade u četiri godine smanjiti broj nezaposlenih za 40 posto, ali i izvesti znatne racionalizacije i uštede, te da bi već ove godine trebalo smanjiti deficit javne blagajne na tri posto BDP-a.

Dok su predstavnici poslodavaca na konferenciji ocijenili da je promjenama na području radnog i poreznog sustava radi povećanja konkurentnosti trebalo pristupiti još prije nekoliko godina, sindikalni čelnici izrazili su zabrinutost najavama velike štednje i mogućih otpuštanja u javnom sektoru, te smanjivanjem radnih prava zaposlenih u realnom sektoru. Izrazili su zabrinutost mogućnošću 'dugoročne perspektive' smanjivanja socijalnih prava, ali i spremnost da dijalog sa socijalnim partnerima i vladom nastave u idućim tjednima.