U SAMO DVA DANA

Hladnoća u Afganistanu odnijela 35 dječjih života

27.02.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Trideset petero djece umrlo je u zadnja dva dana od upale pluća zbog velike hladnoće u planinskom kraju na sjeveroistoku Afganistana, rekao je u ponedjeljak čelnik mjesne vlasti

Vlada je još prije tjedan dana bila objavila da je ova, najoštrija zima u zadnjih 15 godina, odnijela četrdesetak dječjih života u mjesec dana.

'Trideset petero djece je umrlo od upale pluća zbog velike studeni u zadnja dva dana u četirima zabitnim okruzima u pokrajini Badahšanu, budući da su ceste bile neprohodne zbog velikih količina snijega', rekao je u telefonskom razgovoru Nor Havrin, čelnik pokrajinskog ministarstva zdravstva.

'Tek smo sada uspjeli dovesti nekoliko pokretnih dispanzera za hitnu medicinsku pomoć', dodao je.

Dana 19. veljače, afganistansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je četrdesetak djece umrlo u mjesec dana diljem zemlje zbog iznimno velike hladnoće praćene obilnim snijegom, među kojima dvadeset četvero u izbjegličkim logorima u Kabulu, gdje se tiska više tisuća Afganistanaca koji su bježeći pred ratom, talibanima i siromaštvom stigli iz drugih pokrajina.

Usprkos milijardama dolara pomoći koje se slijevaju u Afganistan nakon pada talibanskog režima, ta je zemlja i dalje jedna od najsiromašnijih u svijetu.