PUSIĆ U BRUXELLESU

'Srbija će po svemu sudeći dobiti status kandidata'

27.02.2012 u 19:05

Bionic
Reading

Srbija će, po svemu sudeći, dobiti status kandidata, a Kosovo mogućnost da se uključi u Proces stabilizacije i pridruživanja, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Po svemu sudeći, ministri će odlučiti da se Srbije dade status kandidata, a da Kosovo napreduje na svom putu prema europskim integracijama i to kroz izradu studije o izvedivosti, kojom bi se ocijenila sposobnosti Kosova da započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Mislim da su obje odluke važne, da imaju smisla i to je potvrdila većina ministara', rekla je ministrica Pusić, koja je kao promatrač sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koje čini šefovi diplomacija zemalja članica.

Iako je do sada važilo pravilo da zemlje pristupnice, koje imaju status promatrača, napuštaju dvoranu kada se raspravlja o susjedima te zemlje, hrvatska ministrica je zajedno sa svojim suradnicima prisustvovala raspravi o Srbiji i Kosovu.

'Mislim da to pokazuje da smo na dobrom putu da nas se percipira kao ozbiljnu zemlju, koja ima ozbiljne namjere u stabiliziranju vlastite regije, koja se ponaša odgovorno i odraslo', rekla je ministrica Pusić.

Vijeće za vanjske poslove u ponedjeljak je razgovaralo o rezultatima dijaloga između Srbije i Kosova, a odluku o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji i izradi studije izvedivosti za Kosovo trebalo bi u utorak donijeti Vijeće za opće poslove.

Ministrica Pusić je rekla da Hrvatska za zemlje jugoistočne Europe s europskom perspektivom ima najkorisnije iskustvo.

'Hrvatska za njih ima najiskoristivije iskustvo, najsličnije onima s kojima se će te zemlje susretati. U tom smislu mi smo apsolutno spremni pomoći i pronaći oblike partnerstva za reforme u tim zemljama', rekla je.

Vijeće za vanjske poslove je osim o Srbiji i Kosovu razgovoralo i o nizu drugih tema. Ministri su odlučili pooštriti sankcije protiv sirijskog režima zbog nasilja prema civilima i sustavnog kršenja ljudskih prava.

EU već 12. put pooštrava sankcije protiv Sirije. U prosincu prošle godine EU je proširila opseg sankcija prema energetskom sektoru u Siriji, zbog čega je Ina privremeno obustavila svoje poslovne aktivnostri u toj zemlji, prema odluci hrvatske Vlade od 23. veljače kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU prema Siriji.

U raspravi o Siriji sudjelovala je i ministrica Pusić i istaknula da sankcije protiv Sirije za Hrvatsku ima sasvim konkretne posljedice, ali da je spremna stati na poziciji obrane ljudskih prava.

'Hrvatska je odluku o sankcijama ugradila u svoj pravni poredak i to je za nju krajnje ozbiljno pitanje jer ima vrlo izravne posljedice za naše gospodarske interese. To je nešto što nije bezbolno i apstraktno pitanje. Svejedno smo spremni stati na poziciji obrane ljudskih prava i sankcioniranja režima koji se na takav način ponaša prema svojim građanima', rekla je ministica.

Ministrica Pusić je u raspravi također rekla da je za EU iznimno važno da uspostavi suradnju sa svim predstavnicima opozicije u Siriji, da u toj opoziciji trebaju biti zastupljeni svi, uključujući vjerske i etničke manjine.