KATARSKI PREMIJER PREDLAŽE

'Međunarodna zajednica treba naoružati sirijsku oporbu'

27.02.2012 u 18:23

Bionic
Reading

Međunarodna zajednica trebala bi sirijsku oporbu opskrbiti oružjem i arapske zemlje prve bi trebale pomoći pobunjenicima, rekao je katarski premijer u ponedjeljak dok je sirijski režim, unatoč referendumu o ustavnoj promjeni, nastavio bombardirati Homs, a Crveni križ traži prekid vatre za humanitarnu pomoć

U nasilju za vikend u Siriji ubijeno je više od 150 ljudi, a topništvo sirijske vojske ubilo je u ponedjeljak sedam osoba tukući pobunjeničku četvrt Baba Amro u Homsu, a još su tri osobe ubijene drugdje u Siriji, navode sirijske udruge za ljudska prava.

'Mislim da bismo morali učiniti sve što je moguće da im pomognemo, uključujući i oružje kako bi se oni mogli braniti', rekao je katarski premijer šeik Hamad bin Jasim al-Tani za posjeta Norveškoj.

Crveni križ upozorava da se stanje pogoršava iz sata u sat i da nije uspio dogovoriti prekid vatre potreban za evakuaciju ranjenika.

'Još pregovaramo', rekao je glasnogovornik ICRC-a Hišam Hasan o Homsu gdje je četvero stranih novinara blokirano, a od kojih je dvoje ranjenih, javlja Reuters.

Zapadne zemlje odbacile su mogućnost da se na Siriju primijeni vojna operacija poput one u Libiji, dok zemlje Perzijskog zaljeva zagovaraju odlučniju pomoć inozemstva. Saudijska Arabija u petak se priklonila zamisli o naoružavanju sirijskih ustanika.

'Budući da nismo uspjeli u Vijeću sigurnosti UN-a mislim da bismo trebali pokušati poslati dovoljno vojne pomoći da zaustavimo ubijanje', rekao je katarski premijer.

Rusija i Kina, koje su početkom veljače vetom spriječile Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju osude represije Al-Asadova režima, odbacile su u ponedjeljak 'oštre kritike' zapadnih zemalja koje ih pozivaju da promijene stajališta.

'Neprihvatljive su riječi' američke državne tajnice Hillary Clinton jer 'vanjski svijet ne bi smio nametati svoje rješenje za krizu sirijskog naroda', objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je 'jednostrani karakter' konferencije o Siriji održane u petak u Tunisu koju su Moskva i Peking bojkotirali. Ruski premijer Putin u ponedjeljak je objavio članak kojim osuđuje 'cinizam' Zapada za koji tvrdi da 'nema strpljenja izraditi uravnotežen pristup za Siriju', piše agencija AFP.

U gotovo jednogodišnjem ustanku protiv režima predsjednika Bašara al-Asada ubijeno je gotovo 8.000 ljudi. Asadov režim u nedjelju je proveo referendum o promjeni ustava i očekuju se rezultati tih izmjena. Novi bi ustav dopustio višestranačje, a predsjednički mandat ograničio na dva sedmogodišnja mandata.

Međutim, kako promjene ne bi bile primijenjene retroaktivno, 46-godišnji Asad koji vlada od 2000. mogao bi služiti još dva mandata nakon što mu 2014., istekne trenutačni.

Oporba odbacuje takve nedorečene reforme i tvrdi da su Asad i njegov otac koji je prije njega vladao 30 godina nagrađivali poslušnike i gušili svaku kritiku. Upozoravaju da bi Asad mlađi u Homsu, pobunjeničkom uporištu, mogao ponoviti očev grijeh iz 1982. kada je u pokolju u gradu Hami ubio između 10.00 i 40.000 ljudi.