ORGANIZACIJSKI KAOS

Panamerički summit bez oproštajne 'obiteljske' fotografije

20.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Završetak V. summita dviju Amerika na Trinidadu u nedjelju je obilježio neuspješan pokušaj sudionika da se okupe za oproštajnu 'obiteljsku' fotografiju, izvješćuju američke TV mreže

Zašto fotografiranje nije uspjelo ostaje tajna, no to je samo posljednji u nizu organizacijskih nedostataka koje su priznali i sami domaćini.

Na stubištu Diplomatskog centra u Port of Spainu, gdje je pripremljeno fotografiranje, pojavilo se samo nekoliko od ukupno 34 predsjednika država ili vlada te su stali pokraj pripremljenih kartica sa svojim imenima.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez isticala se među okupljenima, u svijetloružičastoj haljini.

No nakon što se polovica čelnika već okupila, predsjednik SAD-a Barack Obama viđen je kako se oprašta s domaćinom skupa, premijerom Trinidada i Tobaga Patrickom Manningom

Bilo je jasno da Obama odlazi, imao je zakazanu novinsku konferenciju na terasi obližnjeg hotela. Bolivijski predsjednik Evo Morales očito je već bio otišao, a predsjednika Venezuele Huga Chaveza nigdje se nije moglo vidjeti, navodi agencija AP.

Dužnosnik zemlje domaćina, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan zbog neugodne situacije, pokušao je objasniti kako je do toga došlo.

"Zbog nekog razloga oni su izlazili jedan po jedan. No fotografiranje se nije dogodilo", rekao je dužnosnik.

Trodnevni summit pratila je prilična dezorganizacija, od toga da domaćini nisu osigurali transkripte govora, preko otkazivanja konferencija za tisak, a u subotu su privremeno zabranjeni i novinarski 'poolovi', kada manja skupina novinara nazoči događaju i poslije dijeli materijal ostalim kolegama.

Premijer Manning je u govoru na zatvaranju skupa priznao teškoće. "Nije lako održati konferenciju takve naravi. Siguran sam da naši aranžmani nisu bili savršeni", kazao je.

U analima skupa ipak će ostati jedna 'obiteljska fotografija' sudionika, snimljena u subotu.