OPET U AKCIJI

WikiLeaks objavio pet milijuna mailova tajnih službi

27.02.2012 u 14:16

Bionic
Reading

WikiLeaks je opet u akciji. Pet milijuna mailova otkriva kako radi jedna od najvažnijih privatnih tajnih službi, Stratfor, koja surađuje s drugim tajnim službama, diplomatskim adresama, multinacionalnim kompanijama, Pentagonom, pa čak i s američkim marincima

Datirani između srpnja 2004. i prosinca 2011, mailovi pokazuju kako operira Sratfor Global Intelligence (privatna obavještajna ili sigurnosna agencija sa sjedištem u Teksasu, poznata i kao CIA u sjeni), ali i njezini važni klijenti kao što su Dow Chemical Co., Lockheed Martin ili Northon Grumann. Na udaru su opet Pentagon i drugi segmenti američke administracije, uključujući urede za sigurnost, marince ili obavještajne dijelove američkih vojnih snaga.

Stratfor je reagirao tako što je priopćio da su neki mailovi možda lažni. Agenciju su već u prosincu napali hakeri iz Anonymousa.

WikiLeaks je informaciju najprije poslao na 25 medijske kuće, a onda je otvorena sezona lova za hakere i internaute: tko nađe dobru priču, može zaraditi.

Ima već i pikantnih stvari kao što je mail koji je 6. prosinca 2011. informatičar i analist Stratfora George Friedman slao jednom obavještajcu, pa mu je u vezi s jednim izraelskim špijunom koji se bavio zdravstvenim stanjem predsjednika Venezuele, Huga Cháveza, kazao i ovo: 'Moraš to staviti pod kontrolu. Pod kontrolom mislim na psihološku, seksualnu ili financijsku kontrolu.'

WikiLeaks se posebno pozabavio ekološkom katastrofom u Bhopalu, u Indiji, kada je Stratfor radio ekspertize za Dow Chemichal, vlasnika kompanije koja je bila kriva za smrt ljudi nakon što je iz postrojenja došlo do curenja, s ciljem da se šteta minimalizira.

Dokumenti također ukazuju i na neprestane napade američke vlade na Juliana Assangea i WikiLeaksa (u preko 4.000 mailova), čemu su analitičari Stratfora bili posebno posvećeni, a čime ova akcija WikiLeaksa, između ostalog, ima karakter žestoke osvete Sratforu i američkoj vladi.

Među medijima koji su dobili ekskluzivne materijale WikiLeaksa su utjecajni španjolski portal Publico.es, talijanski listovi L'Espresso i La Repubblica, meksički list La Jornada, američki časopis Roling Stone, itd.

Nova provala WikiLeaksa se podudara s početkom vojnoga suda protiv Bradleyja Manninga, američkog vojnika optuženog da je WikiLeaksu dao preko 700.000 dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu, zbog čega vojno tužiteljstvo traži kaznu doživotne robije.

Julian Assange je još uvijek u Londonu u kućnom pritvoru gdje čeka pravorijek suda zbog zahtijeva švedskog tužiteljstva koji ga želi dobiti kako bi mu se sudilo u predmetu za silovanje. Assange se brani tako što tvrdi da je seks s dotičnim ženama bio dogovoren te da ga Švedska ustvari želi isporučiti Amerikancima.