Svijet 12. PUT

EU pooštrio sankcije protiv Sirije

Europska unija u ponedjeljak je odlučila pooštriti sankcije protiv Sirije zamrzavanjem imovine sirijske središnje banke, zabranom trgovine plemenitim metalima te sankcijama u teretnom zračnom prometu

Pooštravanje sankcija izglasalo je Vijeće za vanjske poslove, koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, zbog sve jačeg nasilja sirijskog režima prema civilima i sustavnog kršenja ljudskih prava.

Nove sankcije uključuju zabranu trgovine zlatom i drugim plemenitim metalima i dijamantima, zamrzavanje imovine sirijske središnje banke te zabranu slijetanja teretnih zrakoplova u europske zračne luke. Osim toga, proširen je popis osoba kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina za još sedam osoba.

Zasad je napuštena ideja da se zabrane svi letovi iz Sirije jer bi to moglo omesti strane državljane u napuštanju zemlje.

Zbog represije i nasilja prema civilima EU već 12. put pooštrava sankcije protiv Sirije.

U prosincu prošle godine EU je proširio opseg sankcija prema energetskom sektoru u Siriji, zbog čega je Ina privremeno obustavila svoje poslovne aktivnosti u toj zemlji, u skladu s odlukom hrvatske Vlade od 23. veljače kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU-a prema Siriji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još