MILANOVIĆ U SARAJEVU

'Rafinerija u Brodu je veliki ekološki problem za Hrvatsku'

27.02.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović u dvodnevnom je službenom posjetu susjednoj BiH, a po dolasku u Sarajevo, domaćinima je poručio kako ne dolazi u ulozi mentor,a 'jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora', javljaju bosanskohercegovački mediji. Milanović je nakon razgovora s premijerom Vjekoslavom Bevandom upozorio kako je rafinerija u Brodu ozbiljan ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti što prije riješen

Dnevni Avaz prenosi kako su Milanović i Bevanda nakon sastanka najavili da će Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska uspostaviti novi vid suradnje i komunikacije te na transparentan i iskren način rješavati sva otvorena pitanja.

Dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu suradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

'Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tijekom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni', rekao je Bevanda, piše dnevniavaz.ba.

Među problemima koje je među temama razgovora istaknuo Milanović izdvojeni su infrastruktura, poslovanje hrvatskih tvrtki u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, šengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu

Rafinerija u Brodu ozbiljan je ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH', kazao je Milanović.

Hrvatski premijer posebno je naglasio kako u posjet BiH nije došao u ulozi mentora, 'jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora'.

Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH', poručio je Milanović.

Nakon Sarajeva Milanović putuje u Vitez, a posjetit će i Mostar i Široki Brijeg.

Članovi vodstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su čestitali predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću uspješno okončanje postupka priključenja Hrvatske Europskoj uniji izrazivši nadu kako će to pomoći BiH na njezinu putu ka europskim integracijama, priopćeno je nakon susreta bosanskohercegovačkih parlamentaraca i hrvatskog premijera u ponedjeljak tijekom Milanovićeva službenog posjeta Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Milanović i njegovi sugovornici ocijenili su da je suradnja u duhu punog međusobnog uvažavanja u zajedničkom interesu dvije države koje dijeli jedna od najdužih granica u Europi.

Konstatirano je i to da skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju predstavlja dodatni poticaj za rješavanje postojećih otvorenih pitanja u odnosima između dviju zemalja.

Parlamentarci u obje zemlje pritom trebaju poticati izvršne vlasti u objema zemljama kako bi one ostvarile još intenzivniju međusobnu komunikaciju i time pridonijele daljem jačanju gospodarskih veza i promicanju komplementarnih prednosti koje posjeduje ovaj dio Europe, zaključak je sa susreta hrvatskog premijera s članovima vodstva Parlamenta BiH.