ISPITIVANJE AUTENTIČNOSTI

Srbijansko tužiteljstvo ima snimku zločina na Uni

26.02.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do video snimaka koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. godine, objavio je u subotu navečer srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Mi smo do ovih snimaka došli tijekom našeg boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja ove godine. Snimci su vrlo interesantni jer se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni", kazao je Vukčević za srbijansku državnu televiziju RTS.

Na prikazanoj snimci vidi se kako vojnici u odorama bez oznaka ulaze u Dvor, a datum snimanja, kako navodi RTS, odgovara danu kada je zločin počinjen. Po riječima Vukčevića, u tijeku je ispitivanje autentičnosti tih snimaka.

Predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine o ovim novim detaljima razgovarat će sa svojim kolegama iz Hrvatske, s kojima vode zajedničku istragu o zločinu u Dvoru, dodaje RTS.

Srbijanski tužitelj potkraj siječnja boravio je u Danskoj zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) radi saslušanja svjedoka u ovom predmetu.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili bračni par i deset mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

Također je zatražena pretraga baze podataka Haškog suda u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina.

Zbog tog zločina lani u travnju istragu je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon izjave danskog vojnika o stradanju civila u Dvoru. Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.