U HOMSU

UN registrirao zločine i na strani Slobodne sirijske vojske

24.02.2012 u 17:07

Bionic
Reading

Drugi izvještaj komisije UN-a koja istražuje represiju u Siriji, a koji je, kako javlja agencija EFE, jučer objavljen u Ženevi, ustvrđuje da su grupe koje su povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom (SSL) osumnjičene za teška kršenja ljudskih prava otkad je počela pobuna u Siriji u ožujku prošle godine

Istražitelji UN-a smatraju da unatoč 'primjerima teških kršenja ljudskih prava počinjenih od strane raznih grupa Slobodne sirijske vojske, veličina i okrutnost tih zločina uopće nije usporediva sa nasiljem vladajućeg režima'.

Među prikupljenim dokazima o zločinima, ponajprije u sjedištu pobune, u gradu Homsu, ima nedvojbenih slučajeva mučenja i smaknuća navodnih članova šabihe (ubojica iz redova režima) te njihovih obitelji, kao i otmica članova snaga sigurnosti ili njihovih obitelji kako bi se iskamčila sloboda zatočenih članova oporbe u ustanovama vladajućih struktura.

Jučer je čovjek broj 2 SSL-a, Malek al Kurdi, kazao kako je slobodna vojska pobila 35 članova šabihe u napadu na jedan centar sirijske regularne vojske koji se nalazi dva kilometara od granice s Turskom.

Istražitelji UN-a konstatiraju da teški zločini koji čine oni koji su lojalni centralnoj vladi u Damasku odgovaraju 'državnoj politici koja se generira u najvišim sferama oružanih snaga i vlade'. Komisija ukazuje na odgovornost konkretnih vojnih jedinica i sigurnosnih agencija te je poslala Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava popis odgovornih za ratne zločine. Popis je tajan.

Kao i kod prvog izvještaja, i ovaj je učinjen na temelji intervjua s novinarima, dezerterima i izbjeglicama izvan Sirije ali i putem telefonskih razgovora s građanima unutar zemlje do kojih istražitelji nisu mogli doći zbog toga što im to nije dozvolila vlast diktatora Bašara al Asada. Komisija raspolaže sa 369 izjava svjedoka.

UN priopćava da je u prva dva tjedna agresije na Homs ubijeno 787 civila (uključujući 53 žena, 26 djevojčica i 49 dječaka) što se intenziviralo nakon odlaska promatrača Arapske lige. Od početka pobune, 70.000 je prognanih unutar zemlje, a 20.000 je Sirijaca napustilo zemlju.

U među vremenu BBC i Chanell 4 prikazuju strahovite snimke opkoljenog Homsa koji, kako kažu novinari koji su u ratom razorenom gradu, sve više liči na Sarajevo tijekom opsade snaga generala Ratka Mladića.