KORAK BEOGRADA PREMA EU

Srbija i Kosovo usuglasili ključan sporazum o suradnji

24.02.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Srbija i Kosovo u petak su usuglasili sporazum o regionalnoj suradnji u okviru 'dijaloga' kojim dvije zemlje teže normalizirati odnose, a taj je dogovor važan za odluku Bruxellesa o dodjeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji

'Pozdravljamo sporazume o regionalnoj suradnji i o zajedničkom upravljanju granicama', priopćila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton te dodala da su 'ti sporazumi važni ne samo za Srbiju i Kosovo već i za stabilnost regije, pa prema tome i za Europsku uniju'.

Pregovarači u Bruxellesu dogovorili su se da će Priština sudjelovati na konferencijama o Balkanu, a da pritom Beograd ne mora priznati neovisnost svoje bivše pokrajine, rekao je diplomatski izvor.

Drugi je korak naprijed ostvaren dogovorom o 'zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima' na temelju sporazuma Beograda i Prištine iz 2011, o slobodnom protoku (roba, ljudi).

Upravo su ti granični prijelazi zadnjih mjeseci bili izvor velikih napetosti zbog blokada, prosvjeda i sukoba.

Sporazum je postignut nekoliko dana do sastanka u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o dodjeli statusa kandidata Srbiji.

Nekoliko zemalja, među njima Njemačka, zahtijevalo je da Beograd uloži više napora u poboljšanje svojih odnosa s Prištinom.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU trebaju o dodjeli statusa kandidata Srbiji raspravljati u ponedjeljak, a summit šefova država i vlada EU predviđen je krajem idućeg tjedna.