BANKARI U ULOZI MISIONARA

Svjetska banka skuplja milodare za spas oceana

24.02.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Svjetska banka je u petak najavila globalni savez za bolje upravljanje i zaštitu oceana koji su ugroženi zbog zagađenja, prekomjernog izlovljavanja i klimatskih promjena

Oceani su, kako se slikovito izrazio predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, krvotok našeg planeta i globalnog gospodarstva. Milijuni ljudi, istaknuo je, ovise o morima i oceanima zbog poslova i hrane, a ovisnost će rasti kako se broj stanovnika svijeta bliži brojci od devet milijardi ljudi.

'Mora i oceani su prekomjerno eksploatirani, obale nagrđene i uništene, a koraljni grebeni ugroženi zbog onečišćenja i podizanja temperature mora. Potrebno je uputiti novi SOS - spasimo naša mora', istaknuo je Zoellick najavljujući savez za spas tog bogatstva.

Zoellick je kazao da Svjetska banka, u suradnji s vladama, znanstvenom zajednicom, udrugama civilnog društva i privatnim sektorom želi prikupiti 1,2 milijarde dolara za zdrava i održiva mora i oceane.

Drugi je cilj, kako je najavio, obnova ribljeg fonda. Prema njegovim riječima, 85 posto oceanskih ribljih fondova je ili previše izlovljeno ili potpuno iscrpljeno.